Den skånska spettekakanRedan på landskapets officiella sida kan man läsa att den kanske mest typiska landskapsrätten av alla inte är så urskånsk som allmänt antas: The cake originated in Germany way back in the 16th century. The spettkaka was already popular in Swedish court circles in the 17th century, and by the early 19th century the cake had become firmly established as a celebration and wedding cake in rural Sweden. www.skane.com Den tyska Baumkuchen som ofta nämns i sammanhanget skulle alltså vara släkt med spettekakan. Den skapas på ett liknande sätt, genom att man på ett snurrande spett bygger upp kakan lager efter lager. Recepten skiljer desto mer, då tyskarna har med smör och mjöl. Jag har inte smakat Baumkuchen men gissar att den ligger rätt nära sockerkaka. Då finns det andra utländska spettekakor som är betydligt mer lika den skånska, som till exempel den šakotis man gör i Litauen (bilden).
Bomkakor (efter det tyska namnet), spirkakor och spettkakor åts i den svenska överklassen i Stockholm från drottning Kristinas tid. De äldsta beläggen för utbredning bland enklare folk i Skåne är från början av 1800-talet. Dit kan kakan ha kommit från Stockholm eller kanske direkt från Tyskland. (Namnet kommer från metoden, det tyska Baum- anses däremot syfta på att kakans inre onekligen påminner om trä till utseendet; kanske är det sistnämnda en folketymologi.) Beteckningen "skånsk spettekaka" är en s.k. skyddad geografisk beteckning. Det innebär att en sådan kaka måste vara bakad enligt lokala traditioner, vilka de nu kan vara. Den "bör vara", men måste inte, komma från Skåne. De exakta bestämmelserna är lite oklara och komplicerade, jag vet inte exakt vad som gäller efter att enbart ha läst Livsmedelsverkets beskrivning av begreppet. När Spettkaksbagerier i Skåne skrev sin ansökan, inlämnad 19 juli 1999, såg de till att framhäva spettekakans skånskhet en bit mer än vad beläggen medger; å andra sidan verkar fältet vara fritt för bakning av ospecificerad spettekaka, ifall någon skulle få för sig något sådant. Bakningsmetoden har anor ända från antikens Grekland. Huruvida deras spettkakor påminde det minsta om de skånska, stockholmska, tyska, litauiska eller några andra har jag ingen aning om. Läs om andra förment typiska Landskapsrätter, som gås och svartsoppa. Referenser:
|