fler faktoider

fler faktoider

"Man tager vad man haver"

... Sa Cajsa Warg

Det gjorde hon kanske, men det finns inte med i hennes Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber. På några ställen står "Man tager, om man så hava kan" vilket ju är en helt annan sak (har du t ex kalv hemma så är det att föredra, om inte så duger det med fläsk). Måhända felsägningen, vars rimmade form säkert bidragit till populariteten, är av relativt ungt datum?

Därifrån är hämtadt uttrycket: "Man tager", sa Kajsa Warg, "om man så hafva kan".

Nordisk Familjebok (1921)

Å andra sidan är detta motexempel praktiskt taget lika gammalt:

Det är rent märkvärdigt, hur många saker som kunna göras av strumpstickor, spikar, livfjädrar, kork, koppartråd, glasrör o. d. Här gälla Kajsa Vargs ord citerade helt: »Man tager vad man haver av ...»

Svensk Läraretidning om fysikexperiment (1928)

Jan Berglin, Kött! - ur SvD 25 maj 2008
Jan Berglin brukar ha koll på läget, dock inte här.

Talesättet har även gjort att hon kommit att framstå som en sorts sinnebild för sparsamhet, men det har inte mycket med verkligheten att göra. Ta t.ex. receptet på hummerbullar: hummerkött och murklor tärnas och kokas tillsammans med ostron. Denna "fina ragu" läggs i groparna i en munkpanna, och täcks sedan med gäddfärs och gräddas. - Det skall medges att tidens råvarutillgång var tämligen annorlunda än dagens, såväl hummer som ostron var betydligt billigare än idag. Å andra sidan var det definitivt inget fattigmans- eller ens normalinkomsttagares kök mamsell Warg förestod, utan det Klinckowströmska hushållet; Leonhard Klinckowström var statssekreterare, kommendör av Nordstjärneorden, sedermera friherre m.m.

Relaterat: Karl XII och kåldolmarna

Referenser:
Jan-Öjvind Swahn, Varför säger vi så? (Prisma 2000), sid 118
Nationalencyklopedin: Warg, Anna Christina
Nordisk Familjebok: Warg, Kristina
Margit Palmær, Cajsa Warg och hennes kokbok (Norstedts 1946) - för att ta en utgåva
Utlandet - Ur främmande källor, Svensk Läraretidning 1928

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum