TequilaGörs på kaktus Tequila görs inte av någon kaktus utan av blå agave, Agave tequilana. Bättre sorter enbart, enklare sorter minst 51 % blandat med sockerrör eller majs. Referenser:
Masken
Masken är för det första inte en mask utan en larv, finns för det andra inte i flaskor med tequila (förbjudet av mexikanska myndigheter) men för det tredje i flaskor med mescal. Den spritsorten är inte så känd i Sverige, men mescal som görs på rätt sätt (av agave) och på rätt ställe (i delstaten Jalisco) får lov att kallas - tequila. Larven är f.ö. helt ofarlig att förtära, säkert avsevärt nyttigare än lagen ifråga ("döden på larvfötter"?). Energivärdet för åtminstone en sort, Aegiale hesperiaris, är tämligen högt (650 kcal/100 g), och denna konsumeras också allmänt. Några särskilt underbara egenskaper i övrigt torde den inte ge. Liksom i andra alkohol-relaterade sammanhang frodas mytbildningen; en typisk är att larven skulle indikera styrkan eftersom den löses upp i för svag sprit. Relaterat: Om de faktoida maskarna finns mer skrivet i artikeln om Maskdelning. Referenser:
AgaveÄr en liljeväxt Familjen Liliaceae i ordningen Liliales har varit mycket större än den är idag - och än idag ingår där bra många fler växter än släktet Lilium, det man allmänt kallar liljor. Denna "stora och onaturliga grupp" (som Den virtuella floran beskriver den) har sedemera delats upp och organiserats om avsevärt, bl.a. skapades den nya ordningen Asparagales till vilka agaveväxterna Agavaceae räknas. Agave är alltså en agaveväxt - åtminstone för tillfället. Systembolagets uppslagsbok hänför agaven till "amaryllissläktet".
Det finns ett släkte Amaryllis, men till detta räknas bara en art, kapamaryllisen.
Amaryllisväxter är en familj Amaryllidaceae till vilken f.n. 65 släkten
med 725 arter räknas. Ett av dessa släkten är Hippeastrum till vilket
vår vanliga kruk- och trädgårdsamaryllis räknas. Vad agaven har för relation
till amaryllis av vilken sort som helst vet jag inte, men en tänkbar förklaring
är att det är den gamla indelningen som spökar på något sätt.
Lite biologi: Ordningar delas upp i familjer som delas upp i släkten. När samma ord, som här "lilja", används på flera ställen så kan man lätt bli förvirrad. Citat från Wikipedia för att indikera vilka sorters växter det kan vara fråga om. Liljor, ordningen: Liliales
Liljor, familjen: Liliaceae = liljeväxter
Liljor, släkte: Lilium = vad som allmänt menas med "liljor".
Nya rön kan göra att indelningar får justeras och döpas om. Ett välkänt exempel är blåsippan, förr kallad Anemone hepatica, numer Hepatica nobilis eftersom man är tämligen överens om att den utgör ett eget släkte. Man kan tro att den här sortens systematik borde vara närmast huggen i sten, och att förändringar är ett modernt påfund, men även om genetikens utveckling accelererat det hela så har det icke desto mindre ändrats och justerats oavbrutet ända sen Linné (som ju inte heller han var främmande för nymodigheter - så att säga). Den ständigt fortsatta synonymforskningen, nu för tiden med synnerligt intresse omfattad, har gjort en del förändringar av art- och släktnamn nödvändiga. Krok & Almqvist (1914) Agaveväxternas taxonomi diskuteras för närvarande. Wikipedia (2006) Referenser:
Tack till Carl Herlin som tipsade om myt #1
|