fler faktoider

fler faktoider

Fåglar och ris

Om fåglar äter okokt ris sväller det i deras magar och dödar dem / får dem att explodera

Denna besynnerliga uppfattning är tydligen rätt så vanlig i bröllopssammanhang - som väl är det enda tillfälle där folk i allmänhet har anledning att ifrågasätta risets kvaliteer som fågelmat. Den presenteras som ett etablerat faktum på ett påfallande stort antal hemsidor, och återkommer ständigt i diskussioner i ämnet, mot bättre vetande.

Birds in rice plot
Risdoktorns exempel från Filippinerna

Man kan till att börja med konstatera, att om uppfattningen vore sann skulle man årligen höra rapporter om massdöd när hungriga flockar försett sig vid risfälten, till ornitologernas förfäran och risböndernas glädje. Men tvärtom finns det många fåglar för vilka ris utgör den viktigaste födan. (Och alla vet väl att ris inte bara odlas i Asien utan även i USA och södra Europa?)

The reproductive period of birds coincides with the ripening stage of the rice crop. Staggered planting also emphasizes bird damage. Their nests are built in low vegetation or in trees near the rice crop.

Rice Doctor

Man kan vidare konstatera, att ris visserligen sväller när det kokas, men i ljummet vatten sväller det inte mer än andra sorters spannmål (jag har provat, lätt gjort). Så varför just ris kommit att anses så farligt; ja, det vete fåglarna.

En annan myt är att ris skulle svälla upp i fåglarnas magar och skada dem. Det stämmer inte heller, däremot har ris ett lågt näringsvärde och det är av den anledningen mera lämpligt med feta fröer som exempelvis solrosfrön.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Att ris skulle svälla upp i fåglars mage, så att magen sprängs [är en] seglivad myt som inte stämmer. Matsmältningsvätskorna i en fågelmage är starka och bryter ner riset snabbt. Däremot är ris inte särskilt näringsrikt, så det finns bättre foder att ge fåglarna. Feta fröer som solrosfrön till exempel.

Mitt i naturen, SVT

Lots of birds eat uncooked rice in the wild. Bobolinks, sometimes called rice birds, are a good example. While rice is okay for birds, many wedding parties now throw bird seed instead.

Project FeederWatch,
Cornell Lab of Ornithology

Men varför finns det då kyrkor som förbjuder riskastande? Några alternativ är 1) att det är besvärligt att få bort, 2) på släta ytor kan de hårda, runda kornen bli lätta att halka på, 3) det drar till sig fåglar och andra djur, 4) att bruket ger lite hedna-vibbar.
Och så finns naturligtvis möjligheten 5) man har gått på myten om att ris är farligt för fåglar...

Signaturen Ednew på Skalman tipsade om Vilhelm Mobergs Utvandrarna, där lilla Anna dör en hemsk död efter att ha förätit sig på korngrynsgröt. Följande diagnos delges läsaren:

Berta sade: Grynen i gröten hade svällt upp i hennes innanmäte och blivit dubbelt större, så att de hade spräckt magsäcken.

Även om Karl Oskar m.fl. uppenbarligen godtar diagnosen så är den nog inte korrekt. Hushållet hade haft dåligt med mat länge, det var också därför den uthungrade Anna hade satt i sig så mycket av gröten, och visst är det så att mycket mat i en svulten mage gör en sjuk - huruvida man kan avlida av det känner jag inte till, och i sammanhanget spelar det naturligtvis ingen som helst roll. Det vore ironiskt om Mobergs skildring bidragit till att folk drar sig för att kasta risgryn vid bröllop, trots att det alltså inte ens är fråga om samma sädesslag.

Ett särskilt hej! till läsarna på forumen Bröllopstorget liksom Familjeliv, där man tid efter annan får anledning att länka till bl.a. denna sida, i synnerhet som de som går i giftastankar verkar att vara för tankspridda för att läsa innantill, eller vilket problemet nu är. Där dyker det nämligen regelbundet upp folk som, tydligen fullständigt omedvetna om allt som tidigare tagits upp i ämnet, tar det som en självklarhet att ris är rena döden för småfåglar.

I have a dream that someday one of these alleged facts of history is actually going to pan out. However, today is not the day.

Cecil Adams (pseud.)
om en annan faktoid

Fick via forumet reda på att det säljs särskilt "fågel-vänligt" ris, att brukas vid bröllop. Jojo.

Grymt bra myt för alla som säljer asdyra knäppa alternativ däremot

Odiplomatisk formulering av
sign. knorpan på familjeliv.se

Relaterat: Fler bröllops-faktoider i samlingsartikeln Bröllop.

Referenser:
Statens Veterinärmedicinska Anstalt: Information om utfodring av fåglar och vilt
Mitt i naturen, SVT: Vintermata skogens djur!
Snopes.com: Against the Grain
Project FeederWatch, Cornell Lab of Ornithology: FAQ
Rice Doctor: Birds - om fåglar som skadedjur (International Rice Research Institute)
BBC: Rice mountain threatens birds - om fåglar som behöver ris
Vilhelm Moberg, Utvandrarna (Albert Bonniers Förlag 1962), sid 149-154
Heart Shaped Rice, "safe for birds and animals" - $7.50 per hekto

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum