fler faktoider

fler faktoider

Palt och kroppkaka

Norrländsk resp. öländsk (m.m.) specialitet

Palt, kams, kroppkakor och vad de kallats - skillnaderna är små och mestadels oviktigare än man kan tro efter att ha hört aficionados. Poängen i detta sammanhang är att pitepalt och öländska kroppkakor är ättlingar till en palt som en gång var närmast rikstäckande, men som under 1800-talet försvann på de flesta håll, utom i Norrland och östra Götaland.

Den närmaste släktingen utanför Sverige är den norska raspeballen eller kumlen m.fl. namn, åtminstone när den är fylld med fläsk. Mer eller mindre liknande rätter finns på kontinenten, som tyskarnas Knödel eller Klöße i myriader varianter och släktingar som italienska canederli, ungerska gombóc och ryska knedliki. De många varianterna gör att gränsdragningen blir svår. Bollar som görs på bröd är avgjort inte palt eller kroppkaka, men på ett annat håll kan samma namn återfinnas på en rätt gjord med kokt potatis, fläsk och lök; är det en kroppkaka då?

Motsvarande problem finns även i den inhemska paltologin, beträffande såväl kokkonsten som ordets många och skiftande betydelser. Det har använts om blodpalt där man blandar mjöl och blod till klumpar liknande blodpudding (förekommer hos Emil i Lönneberga), liksom om blodkorv. Ännu tidigare har det använt om styckningsdelar, som i det äldsta belägget om en uppdelad biskop.

En i sammanhanget ovanligt hård gräns kan dras vid potatisens införande: en rätt vars definition kräver potatis har sin ålder begränsad till denna grödas införande i landet, eller vid sekelskiftet 1800, mycket ungefär. När Anders Barchaeus nämner kroppkakor från en Ölandsfärd 1775 så är det kroppkakor gjorda på mjöl.

Skillnader

Jag har letat efter skillnader mellan palt och kroppkakor. Det var lätt. Sedan har jag försökt att få dessa skillnader bekräftade med auktoriteter, publicerade recept eller någon någorlunda pålitlig källa över huvud taget utöver den första. Det var svårare.

En definition gör gällande att palt görs på rå potatis, kroppkakor på kokt potatis. Men på Öland gör man skillnad på vita kroppkakor med kokt potatis och gråa med rå potatis. De gråa kan också kallas Blekingekroppkakor, lämnandes de vita åt Öland, Småland och Gotland.

En annan skillnad lär vara att pitepalt har rimmat fläsk, kroppkakor rökt. Detta varierar mellan recept, det finns ingen brist på kroppkakor med rimmat fläsk eller palt med rökt fläsk.

Den här då: palt ska bara kokas, kroppkaka även ugnsbakas en stund. Jag har inte fått detta bekräftat i några publicerade recept.

Ett sista försök: Lök förekommer i kroppkaka, aldrig i palt. Åtminstone inte i pitepalt - säger äkta pitepalt. Genuina pitebor som nyttjat lök i generationer vet jag inte hur man bedömer. Utan att ta ställning i frågan så är hur som helst lök den påtaligaste påstådda skiljelinje jag hittills hittat mellan palt och kroppkaka. Skillnaderna verkar i stort sett vara större inom regionerna än mellan dem.

Läs om andra förment typiska landskapsrätter.

Referenser:
Jan-Öjvind Swahn, Stora matlexikonet (Ordalaget 2009): palt; kroppkakor
Komla med dot(t) com: Oppskrifter dvs. recept
Wikipedia (sv.): Palt; Kroppkakor
Wikipedia (ty.): Kloß

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum