fler faktoider

fler faktoider

Krokodiltårar

Stora tårar

Når crocodillen ynksomt græder
den allersnarest folk opæder

Bokstaven C som den illustrerats
i danska ABC-böcker sedan 1770

Någon gång på senare tid har begreppet kommit att tolkas som "stora tårar" - ungefär som björntjänst kommit att tolkas som en stor tjänst. I det fallet är det gissningsvis ordet "björnkram" som spökar. Varför just krokodiler skulle ha påfallande stora tårar är en öppen fråga, men betydelsen är alltså falska tårar. Andra betydelser nyttjas på egen risk.

Den zoologiska förklaring av crocodili lachrymae som brukar uppges är att krokodilernas tårkörtlar är så funtade, att tårar pressas fram när munnen öppnas. Detta har av gammalt tolkats som att krokodilen låtsas vara ledset över sitt bytes hädanfärd. Pelle Holm anger en äldsta källa från 1500, Erasmus av Rotterdams Adagia, men ännu äldre finns i Mandevilles populära (och fullständigt opålitliga) reseskildring från 1300-talet. Det äldsta belägget har hittats hos en engelsk franciscan på 1200-talet, fast om jag inte missar någon ironi så verkar sorgen där beskrivas såsom äkta vara:

Om krokodilen hittar en man i vattenbrynet, eller vid en klippa, dödar han honom där om han kan, och gråter sedan över honom och slukar honom till slut.

Bartholomaeus Anglicus, De proprietatibus rerum

En utvecklad variant av myten återges av den kände slavhandlaren John Hawkins på 1500-talet, i den försöker krokodilen att locka till sig folk med ett hörbart hulkande. Detta torde vara ren saga. I vilket fall har detta blivit ännu ett exempel på att ett (tänkt) beteende i djurens värld sällan eller aldrig används om djuret ifråga, utan istället om människor.

Ibland sägs att tårarna i sig är en myt eftersom krokodiler inte har några tårkörtlar. Så är dock inte fallet - tårkörtlarna finns, men de träder bara i märkbar aktion vid behov, alltså när djuret inte varit i vatten på ett tag.

Referenser:
Pelle Holm, Bevingade ord: krokodiltårar (Bonniers 1995)
Crocodilian Biology Database: Do crocodiles cry 'crocodile tears'?
Robert Steele, Mediaeval Lore from Bartholomew Anglicus (1905), kapitlet om Animals
Catharina Grünbaum, När bildspråket får ett eget liv, DN 19 mars 2005

Tack till Maria B. Hansson som tipsade om den här faktoiden

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum