fler faktoider

fler faktoider

"Den som är stark måste också vara snäll"

Pippi Långstrump / Bamse

Då blir de bägge tjuvarna så rädda och börjar gråta. Pippi tycker synd om dem och ger dem var sin gullpeng att köpa mat för. För Pippi är snäll. Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.

Astrid Lindgren

Citatet finns i bilderboken Känner du Pippi Långstrump? från 1947 (omtryckt otaliga gånger). Den utgörs av valda episoder återgivna i mycket komprimerad form. I original-versionen av tjuvarnas påhälsning finns citatet inte med. Där får de f.ö. gullpengarna som betalning efter att ha dansat schottis med Pippi hela natten: "Det har ni ärligen förtjänat."

Det är alltså inget uttalande av Pippi, utan Astrids beskrivning av henne. Det går heller inte riktigt i Pippis stil, tycker jag - hon är lite mer anarko-crazy, i synnerhet i böckerna.

Däremot går det helt och hållet i Bamses stil. Jag vet inte om han sagt det, men det verkar nästan otroligt att han inte skulle ha gjort det, oberoende av Pippi eller som ett medvetet lån. Något belägg verkar ännu inte ha hittats, däremot några som är i närheten, som "Bättre vara snäll än stark" (nr 1/1973 samt Bamse-skivan från samma år) eller "Äsch! Det spelar väl ingen roll hur stark man är! Det viktigaste är att man är snäll!" (nr 8/1980). Då är rentav Spindelmannen närmare: "With great power comes great responsibility."

Referenser:
Astrid Lindgren, Känner du Pippi Långstrum? (Rabén & Sjögren 1947), sid 21
Mårten Melin på forumet bamsesamlarna.com
Carl Stångberg har bland mycket annat en sammanfattning 1980 års Bamse-tidningar

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum