fler faktoider

fler faktoider

Spa

[ This text is also available in English ]

Sanitas per aquam / Salus per aquas / Solus per aqua / Sana per agua / Solus par aqua...

Även om vissa folketymologier är vanligare än andra så har jag inte sett någon som marknadsförts ens hälften så intensivt som denna.

Spa, Belgien

Ordet kommer från orten Spa nära Liège i Belgien. Den är känd som kurort sedan åtminstone medeltiden, som livligast var det på 1700- och 1800-talen. Svenska motsvarigheter är ex.vis Ramlösa och Medevi, till vilka man begav sig för att "dricka brunn", vilket var mycket mer än att bara dricka vatten, och allt inte lika hälsosamt - nöjeslivet var stundtals den främsta attraktionen.

Jag gick några av de berömda kurpromenaderna, försökte känna friden och tänka mig in i att Gustaf III var här en gång, att det var samlingspunkten för Europas societet, ryska storfurstar, lorderna ur Thackerays romaner och överlevande hertigar från franska revolutionen. Jag skulle antagligen förskräckt folk om jag meddelat att jag var där för att jaga Ludendorffs skugga.

Jan Olof Olsson (1964)

När Jolo besökte Spa var det inte kurorten han var intresserad av, utan den ort där tyskarna inrättade kejsarens högkvarter under första världskriget. Där tog Wilhelm II emot rapporter från befälhavare som Hindenburg och Ludendorff, ända fram till slutet (för såväl kriget som kejsardömet) 1918.

Idag är Spa nog mest känt för sin Formel 1-bana, Circuit de Spa-Francorchamps; ett särskilt spännande avsnitt av banan kallas Eau Rouge, det är inte utslag av någon morbid humor utan efter dalen, som i sin tur fått sitt namn efter det järnhaltiga vattnet.

Orten Spa (Spau, Spaw) finns nämnd i engelska källor sedan 1565, och på tidigt 1600-tal började ordet generaliseras och användas som ett vanligt substantiv med betydelsen "hälsokälla".

Arne Olofsson

The term is derived from the Belgian town of Spa. Contrary to popular belief, 'sanus per aquam' is not the source for spa, but a false etymology or backronym [= falsk akronym/förkortning]

Wikipedia

En gång till: Det är definitivt inte en förkortning för Sanitas Per Aquam, "hälsa genom vatten", eller någon mer eller mindre grammatisk och/eller rättstavad variant (det roligaste exemplet var de som trodde att det var grekiska). Inte heller är ortens namn en förkortning. Att det skulle finnas som samtida klotter i romerska badanläggningar återstår att visa, eller som färdigt uttryck över huvud taget. Man känner till romerska badorter - engelska Bath är väl mest känd - men Spa är inte en av dem.

Uttrycken salus/sanitas per aquam/aquas är grammatiskt och lexikaliskt godkända för betydelsen "hälsa genom vatten" (salus och sanitas är synonymer och står i nominativ singular, aquam och aquas är ackusativformer i singular respektive plural).

Arne Olofsson

Följande lista med "spakronymer" jag hittat (fler finns) inleds med de fyra nämnda. Övriga varianter må vara mer eller mindre språkligt korrekta, men har alltså ändå inget med ordets ursprung att göra. Källorna har valts på måfå.

Sanitas per aquam  

France Guide

Sanitas per aquas

The Spas Directory

Salus per aquam

Carlsberg

Salus per aquas

Schwefelbad Steinbeck (Tyskland)

Salus par aqua

Camping en Espagne

Salus per agua

Aktivera spa & konferens

Salus per aqua

Weekendportalen

Salut per aqua

about.com: Spa Evolution, A Brief History of Spas

Salut per aquam

Balneario Urbano Ana Benitez (Spanien)

Sana per agua

Villa Harmoni (som även har den korrekta förklaringen)

Sana per aqua

Sport og Helseferie (Norge)

Sana per aquam

Hotel Westfalenhaus (Paraguay)

Sanitas par aquam

Terra Nova (Ryssland)

Sanitas per aqua

Dagens Industri

Sanum per aquam

www.sanum-per-aqua.de (Tyskland)

Sanus par aqua

Hotel The Northolme Hotel & Spa (Seychellerna)

Sanus per aguam

Prometey Club (Ryssland)

Sanus per aquam

What is a Spa?, Thornton och Brutscher

Senare per aqua

The British Spas Federation

Soles per aqua

Rondane Spa (Norge)

Solus par aqua

The Spa Source Book, Lazarus

Solus per aqua

about.com: Spa Evolution, A Brief History of Spas

Monopole-Spa 1921
Spa 1921

Spa produits 2006
Spa 2006

På bl.a. www.spa.be, där Spadel Group marknadsför mineralvattnet från orten (på samma sätt som den gamla spa-orten Evian säljer sitt) står att namnet kommer från latinska spargere, "hälla" (eller "spruta upp" som förekommer på många hemsidor), alltså efter de varma källorna på platsen. Etymologin avfärdas av åtminstone Olofsson:

Verbet spargere, som betyder "stänka" snarare än "hälla", har ingen sådan form och en förkortning ända ner till spa av någon existerande form skulle ha varit obegriplig.

Arne Olofsson

The place name is from Walloon espa "spring, fountain."

Doug Harper

Referenser:
Arne Olofsson, Makten över etymologin - Några fallstudier [PDF]
Arne nämner även något Hans Nyman skrev i Språkvård 3-2001
SAOB: spa
Etymology online: spa
Wikipedia: Spa; Spa, Belgium
Spa, varumärket
Jan Olof Olsson, Den okände soldaten 1914-1918 - The Yanks are coming (Aldus 1964), sid 363-364
GrandPrix.com: Circuits: Spa-Francorchamps
Har även länkarna till samtliga S.P.A.-sidor, om någon är intresserad

Tack till Jari Olausson som tipsade om den här faktoiden

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum