fler faktoider

fler faktoider

Solkräm

Du har ingen garanti för att det är riskfritt att sola så länge som faktorn anger. Värdena är satta vid tester i laboratorier och med tjocka lager solskydd. Ett för
tunt lager med till exempel faktor 15 kan i praktiken betyda att skyddet istället har faktor 8.

Apoteket

Brasklappen verkar inte särskilt iögonenfallande; som alltid i medicinska sammanhang är det ju "mjuka" och ungefärliga värden vi rör oss med. Men hur tunt är "för tunt"? Mindre än 2 mg/cm², visar det sig:

As global harmonization of SPF testing has progressed, the 2 mg/cm² application amount has become the world-wide standard for SPF testing. 2 mg/cm² is not an excessive amount of product; indeed, this application amount is required to adequately and evenly cover the test site for the SPF test. After the product is applied and rubbed in, there is no visible residue on the skin.

FDA

Nu har jag på rak arm absolut ingen aning om hur mycket solkräm två milligram blir, men ovanstående försäkran att det åtminstone inte är för mycket för en kvadratcentimeter hud tillbakavisas bestämt av ex.vis den här auktoriteten:

[Olle Larkö, professor på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset:]
 - Det är en fullständigt orealistisk mängd. Du och jag smörjer på oss ett halvt milligram per kvadratcentimeter. Amerikanska studier har visat att solkrämen håller i snitt 27 procent av den faktor den lovar. Så står det 30 på burken så betyder det 10 i verkligheten. Vi smörjer inte så mycket som fabrikanten tycker att vi ska eftersom det blir gôrkladdigt, säger han.

GP testar solkrämer 2003

Eller den här:

 - Vi brukar räkna med att man vid normal användning får ungefär en tredjedel av det skydd som tillverkaren uppger, säger Birgitta Stymne, överläkare på hudkliniken vid universitetssjukhuset i Linköping.

GP testar solkrämer 2005

En tredjedel. Hade det inte varit för FDA så hade jag utan vidare placerat solskyddsfaktorn på samma hylla som klockor som uppges fungera på fantasidjup (läs mer om vattentäta klockor). Som det nu är gör jag det nog ändå.


Bonus: Naturligtvis kan ingen hemsida som sysslar med försanthållna felaktigheter låta bli att nämna det här:

If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience. I will dispense this advice now.

Inledningen av ett tal som hölls av Kurt Vonnegut för en avgångsklass på MIT 1997? Nej, en text av Mary Schmich publicerad i Chicago Tribune i juni 1997. Inte för att den blir sämre för det.

Referenser:
Apoteket: Vad betyder märkningen?
FDA monograph on dosing, mechanism of action, and photodegradation of sunscreen [PDF]
Test av solkrämer, GP 14 juni 2003
Test av solkrämer, GP 13 juni 2005
Wikipedia: Sunscreen (överkurs för den intresserade)
Snopes: Kurt Vonnegut (solkrämstalet)

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum