fler faktoider

fler faktoider

Gå plankan

Det finns bara uppgift om att en (1) pirat tillämpat avrättningsmetoden, nämligen den även på många andra sätt märklige Stede Bonnet.

... Han var veterligt den enda pirat någonsin som köpte sig ett fartyg, och utöver diverse romanpirater var han den enda som någonsin lät sina fångar 'gå plankan'.

Harry Rieseberg

Det cirkulerar otaliga beskrivningar av grymheterna piraterna höll på med, men källäget är ofta mycket vanskligt. De blev tidigt föremål för fantasifulla pojkböcker, så uppgifter behöver inte alls vara sanna bara för att de är gamla (vilket ju är en generell regel). Även om piraterna utan tvivel var kapabla till det mesta så är den berömda plankan dock alldeles för långsökt för att vara trovärdig: Ville man göra sig av med folk kastade man dem i vattnet, ev. efter att ha lugnat ner dem med en kula. Varför hålla på med plankor? Det gör sig onekligen på film, och ger dessutom hjälten en chans att såväl fälla passande repliker som att trixa sig ur det hela, men realistiskt? Nä.

Gå plankan - från Ellms
Notera att plankans placering skiljer sig från den allmänt kända,
samt mannen i jollen som har att yxa ihjäl simkunniga.

Hur vet vi att Bonnet använde metoden? En återkommande uppgift är att dokumentationen härrör från Charles Ellms The Pirates Own Book från 1837. Jag kan emellertid inte hitta någon sådan uppgift i texten på Gutenberg, bara en illustration på titelsidan. Varifrån idén till den bilden kommer återstår att ta reda på.

Referenser:
Harry Rieseberg, Skatter ur djupet (Folket i Bild 1957), sid 113
Charles Ellms, The Pirates Own Book (1837) finns på gutenberg.org
Erik Dahlberg, Sjörövarskatter och sjunkna skepp (Liber 1983) som är en trevlig bok även i övrigt
Wikipedia: Walking the plank

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum