fler faktoider

fler faktoider

Namn som inte är det

Senast inlagda: Le Corbusier, Sven Tumba, Tiger Woods.

En del artistnamn och pseudonymer är mer kända än andra; jag tycker att de mindre kända är roligare. En underrepresenterad grupp är moderna musikanter eftersom deras pseudonymer så ofta är så uppenbara. En tillkrånglande faktor är de som antagit sina f.d. pseudonymer eller artistnamn som riktiga namn, som Molotov och Nils Poppe. Ibland är det inte glasklart om ett faktiskt juridiskt namnbyte skett eller inte. Allra roligast tycker jag de "namn" är som inte ens är namn, som Mona Lisa och U Thant.

Sen finns det några namn som kanske ser ut som pseudonymer men som inte är det. Som Madonna eller Thomas Di Leva.

Ifall jag hittat någon intressant bakgrund så har jag tagit med den. (Det är inte alltid jag letat.)

Ytterligare en intressant kategori som jag börjat med lite smått är ortnamn. Idag är det lätt att hålla reda på att Mumbai = Bombay och Beijing = Peking (av olika skäl), men visste ni att Christiania varit Norges huvudstad?

Två tänkbara och stora kategorier är latiniseringar, som att René Descartes även kallas Renatus Cartesius (och därmed cartesianismen m.m.) samt flicknamn, som när Astrid Ericsson blev Lindgren.

Av utrymmesskäl har jag som regel inga närmare beskrivningar av personerna ifråga. Den som är nyfiken på vilka de är kan klicka på namnet för att komma till hänvisningarna och länkar till Wikipedia, eller vad det nu är.

Alan Alda är artistnamn för Alfonso Joseph D'Abruzzo.

Alice Cooper var artistnamn för Vincent Furnier. Det började som ett namn på hela bandet. Så småningom splittrades detta, och 1974 bytte Vincent (som nu hade en egen karriär på gång) namn till Alice Cooper. (Enligt ryktet var Alice den första rockstjärnan att på scen bita huvudet av en höna, i Toronto 1969. Men det gjorde han, enligt uppgift, inte.)

Atatürk, "turkarnas (för)fader", är ett hedersnamn som Turkiets president Mustafa Kemal 1934 begåvades med av sitt parlament; ett efternamn som enbart han fick bära (det gick alltså inte ens i arv). Utmärkelsen låg så att säga i tiden, eftersom man som ett av många led i Turkiets "occidentalisering" (= bli mer som i väst) lagstadgat att alla familjer skulle skaffa sådana, som man alltså dittills klarat sig utan. Jämför exempelvis Mustafas föräldrar: fadern hette Ali Rıza Efendi, modern Zübeyde Hanım. Enligt bl.a. engelska Wikipedia (vars artiklar bär påtaglig turkisk prägel) så fick gossen vid födelsen enbart namnet Mustafa, kemal = "perfekt" skall ha varit ett berömmande tillnamn givet av en matematiklärare.

Ayn Rand var pseudonym för Alisa Zinovievna Rosenbaum. Varifrån hon fick pseudonym verkar inte vara helt klarlagt (vilket f.ö. inte är ovanligt). Enligt artikeln på Wikipedia kommer "Ayn" från ett "finskt kvinnonamn", gissningsvis Aino eller Aina. "Rand" skulle vara en "kyrillisk hopdragning" (vad det nu är) av efternamnet Rosenbaum. Enligt ett annat förslag (Ryan) har det med skrivmaskinerna från Remington-Rand att göra, som hon som nyanländ i USA skulle ha skrivit sitt första filmmanus på.

Benny Hill var artistnamn för Alfred Hawthorn Hill. "Benny" var ett för-artistnamn han tog efter sin idol-komiker Jack Benny (1894-1974).

Billy the Kid vet man en del om, men hans faktiska namn har visat sig vara en hård nöt. Enligt de flesta som studerat frågan hette han Henry McCarty; andra menar att han hette William H. Bonney, vilket enligt de förra bara var ett alias bland många (något de som söks av polisen är storförbrukare utav); och så finns namnet Henry Antrim, med efternamn efter styvfadern.

Även bortsett från namnet så finns det mer än nog med myter om honom för att räcka till en egen artikel. Även om han var omskriven även under sin levnad (myter om vilda västern är alls inget sentida påfund) så blev han riktigt berömd först efter sin död, då hans baneman Patrick Garrett publicerade en otillförlitlig bok vars uppenbara syfte var att framställa banditen i så otäck och farlig dager som möjligt. Alla myter stammar dock inte från hans penna, som t.ex. uppgiften att Billy under sina 21 år skulle ha dödat 21 man – siffror i den stilen cirkulerade även under hans levnad, och kan mycket väl ha spritts av honom själv. Facit är snarare nio.

Bob Dylan är artistnamn för Robert Allen Zimmerman.

Bono är artistnamn för Paul David Hewson. Det kommer eventuellt från "bono vox" som är en förvrängning av latinets bonavox = bra röst. Som i sin tur är en butik i Dublin för hörapparater.

Brazil Jack var artistnamn för Carl Rhodin.

Bruno K. Öijer heter verkligen så. Han är med i denna lista dels för att jag dels vill upplysa om att K:et står för Keats, dels att det fram till 1999 stod för Kenneth.

Brutus Östling heter Lars-Gunnar Östling. Den enda motivering jag sett av hans onekligen iögonenfallande författarnamn är att "Man kan ju inte heta Lars-Gunnar" (GP 2006).

Buster Keaton var artistnamn för Joseph Frank Keaton Jr.

Cary Grant var artistnamn för Archibald Alexander Leach.

Charles Bronson var artistnamn för Charles Dennis Buchinsky, eller Karolis Bucinskis som det blir på litauiska. Han föddes i Pennsylvania i en litauisk familj (enligt hans egen uppgift (enl. BBC) så talade man inte engelska hemma). Namnet "Bronson" lär ha tagits från Bronson Gate, den pampiga entrén till Paramount Pictures som vetter mot Bronson Avenue. Denna har i sin tur fått sitt namn efter Marcus Alonzo Bronson, om vilken jag bara vet att han var tomtmäklare ("realtor").

Che Guevara hette Ernesto Rafael Guevara de la Serna. "Che" är i bl.a. södra Sydamerika en sorts allmän tilltalsinterjektion som väldigt ungefär motsvarar "kompis", "grabben", "hörru du"... Che lär ha använt det i tid och otid vilket inte var särskilt uppseväckande i hans födelseland Argentina, men när han 1954 vistades i Guatemala var det tillräckligt för att rendera honom smeknamnet. Det kan även användas om argentinare i allmänhet.

Chevy Chase heter egentligen Cornelius Crane Chase. Det onekligen lätthanterligare smeknamnet fick han redan som liten. Källorna är överens om att det var hans farmor som myntade det, men när det gäller bakgrunden så finns det två förklaringar. Den ena hänvisar till The ballad of Chevy Chase, en medeltida sång från Skottland som handlar om en jakt, chase, i Cheviot-bergen, som utvecklas till batalj mellan engelsmän och skottar. (Farmoderns ev. skotska anor skulle ha bidragit - om några sådana finns, så känner jag inte till dem.)

This was the hontynge off the Cheviat,
that tear begane this spurn;
Old men that knowen the grownde well yenoughe
call it the battell of Otterburn.

Den andra förklaringen hänvisar till samhället med samma namn i Maryland, eventuellt skulle farmodern ha kommit därifrån. Jag har ännu inte hittat något definitivt belägg eller motbelägg för någon av teorierna. Samhället har förresten fått sitt namn efter det franska chevauchée = "den brända jordens taktik", även om ordets betydelse påminner om balladen så har det en annan etymologi (ifall här inte föreligger någon sorts folketymologiskt jämkande). Kuriosa: tyget cheviot har fått sitt namn efter fårrasen, som i sin tur fått sitt namn efter bergen.

Christiania är som bekant en stadsdel i Köpenhamn. Det är också vad Norges huvudstad hette från 1624 och ända fram till 1925. Noga räknat brann Oslo (med anor från 1000-talet) 1624, varefter staden återuppbyggdes strax intill (varefter "O. nedsjönk till en hop ruiner och ruckel", enl. Nordisk Familjebok) och fick namn efter dåvarande dansk-norske kungen Christian IV. Den växande staden kom omsider att inrymma gamla Oslo, som alltså blev en stadsdel i Christiania (den kallades även "Gamlebyen" = Gamla Stan). Jag vet inte om namnbytet motiverades med nationalistiska skäl, men den slutsatsen verkar onekligen ligga nära till hands.

Clark Olofsson bytte 1991 till namnet Daniel Demuynck.

Le Corbusier hette Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Pseudonymen finns först belagd 1920, han använde den som signatur i en tidning han skrev för. Den lär ha inspirerats av en anfader (inte morfadern som ibland uppges utan längre bort) vid namn Lecorbésier.

David Copperfield är artistnamn för David Seth Kotkin.

Dean Martin var artistnamn för Dino Paul Crocetti. Han kallade sig först Dino Martini efter den populäre tenoren Nino Martini, vilket senare anglifierades till Dean Martin. Jag vet inte om han ändrade sitt riktiga namn, men på graven (modell postbox) står det kända.

Djinghis Khan hette Temujin. "Khan" betyder härskare, betydelsen av "Djinghis" är oklar.

Eddie Meduza var artistnamn för Errol Norstedt. Efternamnet tog han, enligt uppgift, från biologin; "medusa" är det stadium i en manets liv som vi är vana att se dem i.

Ed McBain var pseudonym för Evan Hunter, som i sin tur var en pseudonym som Salvatore Lombino så småningom antog som sitt riktiga namn. Han använde en rad pseudonymer för olika genrer: Ed McBain för deckare och i synnerhet serien om poliserna i 87:e distriktet (som Spanarna på Hill Street hämtat mycket från), Evan Hunter - även innan han gjorde det till sitt riktiga - för mer litterära verk. Det mest kända av dessa är nog Blackboard Jungle (1954), vilket mest beror på filmatiseringen Vänd dem inte ryggen (1955), som i sin tur är mest känd för filmmusiken Rock Around The Clock med Bill Haley.

El Greco, "Greken", var vad Domenikos Theotokopoulos, född på ett Kreta som 1541 tillhörde Venedig, kom att kallas - men först efter sin död. Sina dukar signerade han med sitt riktiga namn. Tillnamnet är inte ren spanska, i så fall hade han kallats "El Griego", utan en mix av spanska el och italienska greco. Han tillbringade också några år i Venedig och Rom innan han flyttade till Spanien.

Elvira Madigan var artistnamn för Hedvig Jensen.

Engelbert Humperdinck föddes Arnold George Dorsey (i Madras, Indien, med brittiska föräldrar). Hans första artistnamn var Gerry Dorsey, det skall ha syftat på Jerry Lewis. 1967 föreslog managern att han skulle byta till det anslående namnet. Det är taget från en tysk kompositör (1854-1921), mest känd för operan Hans och Greta. Senare har Humperdinck antagit artistnamnet som sitt riktiga. - Detta är ett av få exempel på ett artistnamn som låter underligare än det riktiga.

One day I got a call from my manager, Gordon Mills, and he told me, 'Your record comes out next week and your name is Engelbert Humperdinck.' I was sitting on a stool at the time, and I laughed so hard I fell off. I thought he was joking. But he wasn't. It was such an unusual name, and he knew nobody else would use it. He also knew I needed something besides a hit record. I don't think I could have made it as Gerry Dorsey. It takes something striking to bring you forward these days.

Intervju med E. H. (1970)

Gandhi har ett antal indiska statschefer hetat. Den förste man tänker på är nog Mohandas Karamchand Gandhi (som aldrig var statschef), ofta kallad mahatma. Det är en hederstitel där maha betyder "stor" och atma är ett svåröversatt begrepp som betyder ungefär "själ" eller "ande". Indira Gandhi var inte släkt med mahatman, utan dennes vapendragare Nehrus dotter. Hon antog heller inte namnet p.g.a. beundran, PR-skäl eller så. Hon fick namnet 1942 då hon gifte sig med politikern Feroze Gandhi. Han var inte heller släkt med Mohandas. Namnet Gandhi är inte ovanligt i Indien.

Tidigare skrev jag här att Feroze skulle ha varit född Khan, men adopterats av mahatman för att bli ett kastmässigt och/eller religiöst (buden varierar) lämpligt parti för Indira. Eller var det mahatman som tipsade om att ändra efternamn? Men det är en ren myt. (Tack till Joakim som uppmärksammade detta.) Den verkar märkvärdigt vanlig i vissa kretsar. Jag vet inte riktigt varför. En anledning kan vara att Feroze tillskrivs en muslimsk övertygelse som han sålunda skall ha dolt - en sorts konspiration, helt enkelt.

Gary Cooper var det namn Frank James Cooper bytte till 1925 på sin agents inrådan. Enligt en vanligt förekommande uppgift var det för att associera till "the rough, tough nature of Gary, Indiana". Vilken koppling någon av dem hade till denna stålbruksort utanför Chicago vet jag inte, men åtminstone Mr Cooper var född i Montana. (Senare skulle förresten Michael Jackson med bröder födas i just Gary.)

Gene Simmons (den långtungade i bandet Kiss) föddes i Israel som Chaim Witz. Hans mor flyttade med honom till USA när han var åtta, de antog hennes flicknamn Klein som efternamn, och Chaim anglifierades till Gene. När han i slutet av 60-talet började uppträda på scen antog han artist-efternamnet Simmons efter en rockabilly-artist Jumpin' Gene Simmons. (Vad beträffar herrarna Stanley, Frehley och Criss så är även deras namn justerade, fast inget lika mycket som Genes.)

George Michael är artistnamn för Giorgos Kyriakos Panagiotou. (Många källor skriver "Panayiotou", vilket kanske är en fonetisk återgivning, eller kanske en felstavning av lilla gamma, γ, som y.)

George Orwell var pseudonym för Eric Blair.

George Sand var pseudonym för baronessan Aurore Dudevant, född Amandine Aurore Lucie Dupin.

Git Gay hette Birgit Agda Holmberg.

Gustav Vasa och Bo Jonsson Grip får representera alla svenska historiska ädlingar som kallas lite annorlunda nu än då. Släktnamn som Vasa och Grip började inte allmänt nyttjas i själva namnen förrän under sent 1500-tal, så just dessa kallades Gustav Eriksson och Bo Jonsson. Att vi använder släktnamnen idag är mest för att underlätta identifieringen. Ibland kan man se den noggranna men lite knöliga formen "Bo Jonsson (Grip)". Ibland ser man en "kung Vasa" omnämnd, det är helt fel.

Harry Houdini var artistnamn för Erich Weiss. På Wikipedia står tidigare stavningar Ehrich resp. Weisz; jag har hittat belägg för den förra, inte den senare. Testamentet från den 30 juli 1924 avslutas åtminstone med "formerly Erich Weiss", vilken alltså är en helt säkerställd stavning. Efternamnet togs från den berömde franske illusionisten Robert-Houdin. Förnamnet uppgav Houdini själv hade inspirerats av den då berömde magikern Harry Kellar, detta sägs vara oriktigt men jag har inte fått den detaljen bekräftad eller vederlagd.

Hergé var pseudonym för Georges Remi. Han tog sina initialer G R och vände på dem till R G, vilket uttalas "hergé".

J. K. Rowling utläses Joanne Kathleen Rowling. Att hon är med i denna lista beror på att "Kathleen" inte är och aldrig har varit en del av hennes namn. Det var förlaget som var osäkra på om pojkar skulle ha problem med att läsa en kvinnlig författare, så förnamnet fick bli en initial - och två initialer ser tydligen bättre ut än en, eller hur man nu resonerade.

Jackie Chan Chan Kong-sang? föddes som Chan Kong-sang, "född i Hong Kong", eftersom det var så det förhöll sig. Smeknamnet skall han ha fått som byggnadsarbetare i Australien, fast källorna skiljer sig åt i detaljerna: enligt hans officiella sidor så var det en arbetare som fann "Kong-sang" svårt att uttala, och istället kallade honom "Jackie"; medan BBC berättar att han blev kompis med en viss Jack, och att de kom att kallas Big resp. Little Jack, eller Jackie.

Jean-Claude Van Damme föddes som Jean-Claude Van Varenberg. En tidig och liten roll var i filmen Monaco Forever (1984); enligt IMDb.com:s rollista spelade han där "Gay Karate Man". Någon gång därefter bytte han namn till det klämmigare Van Damme (med stort V), det användes nog tidigast i No Retreat, No Surrender (1986).

Jerry Williams är artistnamn för Sven Erik Fernström.

Joe Labero var först artistnamn, sedan även faktiskt namn, för f.d. Lars Bengt Roland Johansson (La Be Ro + Jo). Namnet myntades av "ficktjuvsartisten" - ja, det var underhållning - Gentleman Jack (Tommy Iversen).

John Ausonius föddes Wolfgang Alexander Zaugg. Han bytte i vuxen ålder namn, först till John Stannerman, sedan till Ausonius. Han är mest känd som Lasermannen.

John le Carré är pseudonym för David Cornwell.

John Denver hette ursprungligen Henry John Deutschendorf. Namnbytet var nog klokt.

John Wayne var artistnamn för Marion Michael Morrison. Han föddes Marion Robert Morrison, men sedan fick en lillebror ta över mellannamnet.

Judy Garland var artistnamn för Frances Ethel Gumm.

Jules Sylvain var pseudonym för (Axel) Stig Hansson. Han hade dessutom en rad andra, som Einar Björke, Peter Lebedjeff, Vaclav Zerol osv.

Karl Gerhard eller Karl-Gerhard var artistnamn för Karl Emil Georg Johnson fram till 1938, då han antog Gerhard som efternamn. Sonen heter också Per Gerhard.

Lord Kelvin hette William Thomson. 1886 adlades han, och valde då sitt namn efter den flod som passerar hans universitet i Glasgow.

Kirk Douglas är artistnamn för Issur Danielovitch Demsky. Eftersom sonen Michael är född Douglas så förefaller Kirk att ha antagit sitt artistnamn som sitt riktiga.

Kitty Jutbring heter egentligen Anna Maria Skura i förnamn. Det tredje förnamnet verkar hon vara ensam om i riket. Jag har inte hittat någon förklaring av det.

Lauren Bacall är artistnamn för Betty Joan Perske.

Lenin var pseudonym för Vladimir Iljitj Uljanov. Betydelsen är osäker, "mannen från (floden) Lena" är ett förslag.

Lewis Carroll var pseudonym för Charles Lutwidge Dodgson.

Madonna heter verkligen så: Madonna Louise Ciccone.

Malcolm X föddes Malcolm Little. När han konverterade till islam bytte han till ett enkelt "X", för att symbolisera det okända ursprungliga efternamnet istället för det som en slavägare en gång i tiden gett släkten. Bruket lär ha varit vanligt bland medlemmarna i den religiösa organisationen Nation of Islam. Så var till exempel fallet även med två av de som greps för mordet 1965 på Malcolm X, och som faktiskt kallade sig Norman 3X Butler och Thomas 15X Johnson. (Huruvida de var skyldiga är en helt annan fråga.)
En annan uppgift gör gällande att "X" skall (även kan?) tolkas som "ex-slave". Vad siffrorna beträffar så användes de helt enkelt för att skilja på folk; var namnet "Norman X" upptaget så fick näste Norman heta 2X, den tredje 3X osv.

Manne af Klintberg, clownen Manne, heter Hans Hugo Ferdinand i förnamn. Det som används är en barndomsgrej: "hans halländska mormor sa en gång när han var liten att 'Hansemanne är visst en liten spillevink'. Han svarade med att säga 'manne' så att systrarna hörde. Namnet var givet." - Expressen (2008).

Mark Twain var pseudonym för Samuel Langhorne Clemens.

Marilyn Monroe föddes Norma Jean Baker i juni 1926. Hennes mor var född Gladys Monroe, gift Baker maj 1917 - maj 1922 och gift Mortenson oktober 1924 - april 1925. Noga räknat borde Norma Jean hetat Mortenson, men icke desto mindre blev det Baker i papperen. Hon bytte åtminstone namn till Marilyn Monroe, alltså hennes mors flicknamn, 1956. (En bidragande faktor kan ha varit att båda äktenskapen var lika stormiga som korta, om detta finns det helt säkert mer skrivet.)

Mata Hari var artistnamn för Margaretha Geertruida Zelle. (Läs mer om henne.)

Max von Sydow heter Carl Adolf i förnamn. "Max" är ett smeknamn från lumpen. Det kommer från ett litet skämtnummer (även utfört av Chaplin, i filmen Rampljus (1952) men även långt tidigare i karriären) som gick ut på att agera "loppcirkus", där en tänkt loppa - som man följde med ögonen - utförde diverse hopp och konster, tappades bort och återfanns osv. Den kallades alltid vid namn, i von Sydows fall Max, vilket alltså kom att fastna.

Michael Landon föddes Eugene Maurice Orowitz. När han fick chansen att börja skådespela på Warner så tog han, enligt egen uppgift, sitt artistnamn från en telefonkatalog.

Moder Teresa föddes i Albanien som Agnes Gonxha Bojaxhiu. Hon antog 1931 nunnenamnet Teresa efter S:a Teresa av Avila.

Molotov föddes Vyacheslav Mikhailovich Skryabin. När han började ägna sig åt förbjuden politik antog han pseudonymer, bl.a. Molotov efter ryska molot, hammare. (Vet inte om det är släkt med allas vår Mjölner, "malaren".) Så småningom antog han detta som ett riktigt namn.

Mona Lisa, La Gioconda, anses föreställa en viss Lisa Gherhardini. "Mona" är helt enkelt en kortform av madonna, fru. (Det kan nämnas att personnamnet Mona finns i flera språk med olika etymologier; engelskans Mona kommer från iriska Muadhnait, och har nog lika lite att göra med arabiska Mona som det italienska.)

Nelson Mandela föddes Rolihlahla Mandela. I skolan fick han ett nytt brittiskt namn, "Nelson". Jag har inte fått klarlagt huruvida anledningen var att engelska namn skulle vara finare eller enklare att uttala för de engelskspråkiga lärarna, eller både och, eller eventuellt något annat.

Nils Poppe var artistnamn för Nils (Einar) Jönsson från 1930 (enl. uppgift tyckte direktör Oscar Winge på Hippodromteatern att "Jönsson var ett jäkla namn") fram till 1966, då han antog det som sitt faktiska namn.

Ola Salo är det palindromiska artistnamnet för Rolf Ola Anders Svensson.

Penn & Teller heter just så, i för- resp. efternamn: Penn Jillette samt Teller. Den senare hette tidigare Raymond Teller, men förenklade så småningom sitt namn till enbart efternamnet.

Peter North heter eller hette - jag har inte funnit om han faktiskt bytt namn - Alden Brown. (För att bara ta ett enda exempel i den vuxnare filmbransch där artistnamn är regel.)

Pol Pot föddes som Saloth Sar. Liksom flera andra på denna sida antog han pseudonymer när han började engagera sig för kommunismen: Tol Saut, Pol Porth, Pouk, med flera, men det som omsider blev det gängse var alltså Pol Pot.
Vad detta namn betyder, eller ens om det betyder någonting alls, har jag icke fått klarlagt med bestämdhet. Att det skulle vara förkortning för "political potential" eller "politique potentielle" kan uteslutas, snarare då att det skulle betyda "vanlig man", på khmer antar jag, men några hårda belägg har jag ännu inte hittat. Indikationer från folk i området antyder att det skulle vara "ett vanligt namn" utan någon särskild betydelse.

Rickard Falkvinge började livet som Dick Augustsson. Han ändrade efternamnet av familjeskäl och förnamnet för att slippa de problem det innebär att heta Dick i engelska sammanhang, inte minst på nätet med spamfilter o.dyl.

Rita Hayworth var artistnamn för Margarita Carmen Cansino.

Robert Capa föddes Endre (?) Ernõ Friedmann i Österrike-Ungern 1913. Han tog sitt nya (och icke-judiska) namn när han på 30-talet försökte få uppdrag som journalist i Frankrike. Namnet kan ha inspirerats av regissören Frank Capra och/eller det faktum att cápa betyder "haj" på ungerska. Enligt en version (återberättad av Ted Loos i NYT 2003) så var "Capa" först en påhittad fotograf som den unge Friedmann låsades arbeta åt.
Det finns olika bud om hur förnamnet skrivs. Vanligast är André (t.ex. NE) eller Andre, men även Andrei (EB, NYT 1954) och Endre (Wikipedia, NYT 1985, NYT 2003) förekommer.
Brodern Cornell kom även han att arbeta i fotobranschen, och antog också efternamnet Capa - om det var sedan Robert gett det viss status eller av rent praktiska skäl (eller kanske något helt annat?) vet jag inte. Däremot har New York Times dödsruna över modern den 4 januari 1962 rubriken "Mrs. Julia F. Capa" - det kan inte vara ofta efternamn ärvs åt det hållet.

Sai Baba föddes 1926 som Sathya Narayana Raju. Vid fjorton års ålder skall han ha förklarat att han var reinkarnationen av den populäre och mycket välkände indiske yogin Sai Baba från Shirdi (1838?-1918). För att poängtera detta ytterligare så antog han även dennes namn. (Det kan nämnas att den officiella sida där jag fick bekräftat Sai Babas d.y. födelsedata inte nämner den äldre upplagan. Men det kanske de skriver på andra ställen.)

Namnet är inget dopnamn utan de (mycket) ungefärliga betydelserna är sai = "helig, helgon", baba = "gammal man".

Schakalen var född Ilich Ramírez Sánchez; den marxistiske fadern kallade sina andra barn för Vladimir och Lenin (= Lenins fullständiga namn). När han omsider gick med i den palestinska organisationen PFLP fick han täcknamnet Carlos. Karriären inleddes 1973 med misslyckade attentat, senare kom han att döda två agenter i Frankrike. Riktigt känd blev han 1975 då han ledde en stort upplagd räd mot ett OPEC-möte i Wien. Redan då hade han kommit att associeras med titelrollen i Frederick Forsyths The Day of the Jackal. Boken från 1971 (som blev film 1973) handlar om en terrorist som skall lönnmörda Charles de Gaulle.

Men varför blev just han Schakalen? Sommaren 1975, efter agent-morden men före OPEC-mötet, så bodde han ett tag i London hos en viss Woodham. När denne hittade vapen (med bortfilade serienummer) m.m. hos sin gäst så gick han till tidningen Guardian. Journalisten som följde med tillbaka till lägenheten fick se ett exemplar av Forsyths bok som han trodde att Carlos läst - och så var namnet taget. (Boken ägdes av Woodham.)

Sigge Stark var pseudonym för Signe Björnberg.

Sophia Loren var det namn som Sofia Villani Scicolone bytte till redan innan hon började med film. Förlagan var svenskan Märta Torén (1926-57), firad filmstjärna på 50-talet i USA och särskilt Italien under namnet Marta Toren.

Stalin, "Stålmannen", var pseudonym för Josef Vissarionivitj Dzjugasjvili.

Sven Tumba föddes Sven Johansson. Några år av hans barndom tillbringades i Tumba utanför Stockholm (på den tiden, hur man nu drar gränserna idag). När familjen flyttade till Täby fick pojken smeknamnet Tumba. Det hängde med upp i hockeykarriären - det spelade nog in att dopnamnet onekligen är ovanligt vanligt - och så småningom bytte han och Mona efternamn.

- Jag var nog en av de sista som fick byta till ett ortsnamn, minns Sven om namnbytet 1965.

DN (2010)

Thomas Di Leva heter verkligen så. Han föddes Sven Thomas Magnusson men antog vid 14 års ålder mammans efternamn.

Thomas Quick föddes Sture Bergwall, ett namn han sedermera återtagit.

Tiger Woods hette från början Eldrick Tont Woods - det andra, som hade fungerat mindre bra i Sverige, minner om hans thailändska påbrå. "Tiger" var först ett smeknamn som gavs honom av en vän till fadern, och det han kom att kallas till vardags. När han började få fart på karriären så antog han det som sitt faktiska namn.

Tina Turner är artistnamn för Anna Mae Bullock. "Turner" från Ike, "Tina" lär ha inspirerats av "Sheena, Queen of the Jungle" - en sorts kvinnlig Tarzan som förekom i såväl serietidningar som TV-serier, och hade sin höjdpunkt under perioden 1945-55 ungefär, eller strax innan Anna blev Tina.

Tito hette Josip Broz. När den unge Josip kom upp i de övre skikten av det på den tiden förbjudna kommunistpartiet använde han sig av ett antal täcknamn. Det som användes mest var Tito, som också blev det som hängde kvar. Betydelsen är oklar, flera förklaringar har lanserats. Vid ett tillfälle nämnde Tito själv att namnet var vanligt i hans hemtrakt Zagorje; det skulle i så fall alltså ha varit ett rättframt täcknamn utan djupare betydelse.

Tony Curtis är artistnamn för Bernard Schwartz. Eftersom dottern Jamie är född Lee (efter Janet Leigh) Curtis så förefaller Tony att ha antagit sitt artistnamn som sitt riktiga.

Trotskij föddes Lev Davidovitj Bronstein. Han greps 1900 och skickades till Sibirien (som alltså användes för sådant även före Gulag). När han 1902 flydde använde han ett förfalskat pass i fångvaktarchefens namn, vilket han sedan behöll.

Twiggy är artistnamn för Lesley Hornby, gift Lawson.

U Thant, FN:s generalsekreterare 1961-71, hette enbart Thant. U:et är en artighetstitel ungefär motsvarande "herr", och i burmesiska sammanhang kryllar det av U si-och-så. I detta hans hemland kallades han Pantanaw U Thant vilket utläses "herr Thant från Pantanaw". Så småningom fick han den höga utmärkelsen Pyidaungsu Sithu Thingaha och fick då titeln Maha Thray Sithu = kommendör (som i "kommendör av Nordstjärneorden").

Voltaire var pseudonym för François-Marie Arouet. Han använde det inte bara som ett nom de plume utan även till vardags. Det finns flera härledningar av namnet - naturligtvis kan flera vara korrekta, det är ju ändå en ordlek, de två första är de som oftast brukar förekomma.
1: Det är ett anagram av Arouet le jeune, "den unge Arouet", latiniserat och förkortat: AROVET L I. 2: Det är ett "fonetiskt" anagram av orten Airvault varifrån hans släkt härstammade. 3: Det är en verbfras på äldre franska vol-taire = voulait-faire-taire, "vill-göra-dold". 4: Det är en sammandragning av volontaire, "frivillig". 5: Det är en sorts fonetiskt anagram av révolté, "revolution".

Woody Allen är pseudonym för Allen Stewart Königsberg.

Zac O'Yeah är pseudonym för Sakari Nuottimäki. Enligt uppgift var hans första förnamn Tuukka, vilket han lade bort när han flyttade till Göteborg.

Zsa Zsa Gabor heter egentligen Sári Gábor. Förnamnet fick hon efter den populära ungerska operasångerskan och skådespelerskan Sári Fedák. När dennas dotter var liten hade hon uttalat mammans namn "Zsazsa", vilket också blev hennes smeknamn. Sári Gábor övertog alltså även smeknamnet från Sári Fedák.

Referenser:
Alan Alda
Wikipedia (eng.): Alan Alda
Alice Cooper
Wikipedia (eng.): Alice Cooper
AliceCooper.com: Biography
Atatürk
Wikipedia (eng.): Mustafa Kemal Atatürk's personal life
Ayn Rand - tipstack till Carl Herlin, dessutom till Henrik Sundholm och Linus Walleij
Wikipedia (eng.): Ayn Rand
Ryan, Bryan (red.), Major 20th-Century Writers (Gale Group 1991), sid 2455
Benny Hill
Wikipedia (eng.): Benny Hill
Billy the Kid
Wikipedia (eng.): Billy the Kid
Handbook of Texas online: McCarty, Henry
Bob Dylan
Wikipedia (eng.): Bob Dylan
Bono - tipstack till Jormungandr som påpekade att "bono vox" inte är något vidare latin
Wikipedia (eng.): Bono
www.atu2.com: Bono
Brazil Jack
Wikipedia (sv.): Carl Rhodin
Bruno K. Öijer
"En bra dikt ska göra ont", intervju med Bruno i SvD den 15 september 2008
Wikipedia (sv.): Bruno K. Öijer
Brutus Östling
Wikipedia (sv.): Brutus Östling
Ulla Sundström i Göteborgs-Posten, 2 november 2006
Buster Keaton
Wikipedia (eng.): Buster Keaton
Cary Grant
Wikipedia (eng.): Cary Grant
Charles Bronson - tipstack till Carl Herlin
Wikipedia (eng.): Charles Bronson
BBC: Charles Bronsons dödsruna, 1 september 2003
Allan R. Ellenberger: Hollywood History/Hollywood Street Name Origins
Che Guevara - tipstack till Carl Herlin
Wikipedia (eng.): Che (ordet)
Wikipedia (sv.): Che Guevara (personen)
Chevy Chase
Wikipedia (eng.): Chevy Chase; The Ballad of Chevy Chase
Chevy Chase Historical Society: We're Chevy Chase (He's Not) (efter en av CC:s standardrepliker)
Ännu oläst av mig:
Rena Fruchter, I'm Chevy Chase ... And you're not (Virgin Books 2008) - Rickard Jakbo kompletterade med några detaljer härifrån
Christiania
Oslo kommune: Historikk
Wikipedia (no.): Oslo
Nordisk Familjebok (1914): Oslo
Clark Olofsson
Wikipedia (sv.): Clark Olofsson
David Copperfield - tipstack till Björn Abrahamsson
Wikipedia (eng.): David Copperfield
Wikipedia (sv.): David Copperfield
Dean Martin
Wikipedia (eng.): Dean Martin
Dean Martin Fan Center: Biography
Djinghis Khan
Wikipedia (eng.): Genghis Khan
Eddie Meduza
Wikipedia (sv.): Eddie Meduza
eddiemeduza.se: Eddiegrafi
Ed McBain
Wikipedia (eng.): Evan Hunter; Blackboard Jungle
edmcbain.com: B-Sheet
El Greco
Wikipedia (eng.): El Greco
Wikipedia (sv.): El Greco
Wikipedia (sp.): El Greco
Wikipedia (it.): El Greco
Elvira Madigan
Wikipedia: Elvira Madigan
Nationalencyklopedin: Madigan, Elvira
Engelbert Humperdinck - tipstack till Lennart Guldbrandsson
Wikipedia (eng.): Engelbert Humperdinck (singer)
Officiella hemsidan www.engelbert.com: All about Enge
"Would They Throw Bras at 'Arnold'?", New York Times, 18 januari 1970 - fantastisk rubrik
Wikipedia (eng.): Engelbert Humperdinck - kompositören
Gandhi
Wikipedia (eng.): Feroze Gandhi, Indira Gandhi, Mahatma Gandhi
Jim Brayley-Hodgetts, Madras Matters (Hodgetts 2008), sid 136
Gary Cooper
Wikipedia (eng.): Gary Cooper
Le Corbusier
Wikipedia (fr.): Le Corbusier
Gene Simmons
Wikipedia (eng.): Gene Simmons
Roger D. Blackwell & Tina Stephan, Brands that rock (Wiley 2004), sid 92-93
George Michael - tipstack till Carl Herlin
Wikipedia (eng.): George Michael
George Orwell
Wikipedia (eng.): George Orwell
Wikipedia (sv.): George Orwell
George Sand
Wikipedia (eng.): George Sand
Wikipedia (sv.): George Sand
Git Gay
Wikipedia (sv.): Git Gay
Gustav Vasa, Bo Jonsson Grip m.fl.
Wikipedia (sv.): Bo Jonsson (Grip), Gustav Vasa
Lars-Olof Larsson, Gustav Vasa (Prisma 2002), sid 24-25, "kung Vasa" på sid 8
Harry Houdini
Wikipedia (eng.): Harry Houdini
Hergé - tipstack till Dag Stålhandske
Wikipedia (eng.): Hergé
Wikipedia (fr.): Hergé
J. K. Rowling
Wikipedia (eng.): J. K. Rowling
"Red Nose Day"; transkribering av medverkan i prat-program i BBC, 12 mars 2001
Jackie Chan
Jackie Chan Official Website: Biography
BBC h2g2: Jackie Chan - Actor and Stuntman
Jean-Claude van Damme - tipstack till Noëlle Nagano Madsen
Wikipedia (sv.): Jean-Claude Van Damme
Wikipedia (fr.): Jean-Claude Van Damme
IMDb.com: Monaco Forever
Jerry Williams
Wikipedia: Jerry Williams
Joe Labero
Wikipedia: Joe Labero
Sommar i P1 med Joe Labero, 2 juli 2009
John Ausonius
Wikipedia: John Ausonius
Lasermannen blir dramaserie och film, SvD 15 november 2005
John le Carré
Wikipedia: John le Carré
John Denver
Wikipedia: John Denver
John Wayne
Wikipedia: John Wayne
www.johnwayne.com
Judy Garland
Wikipedia: Judy Garland
Jules Sylvain
Wikipedia: Jules Sylvain
Svensk Filmdatabas: Stig Hansson
Nationalencyklopedin: Sylvain, Jules
Karl Gerhard
Wikipedia: Karl Gerhard
SvD: Per Gerhard: "Karl Gerhard"/Jutta Jacobi: "Zarah Leander"
Lord Kelvin
Wikipedia: William Thomson, 1st Baron Kelvin
Kirk Douglas - tipstack till Carl Herlin
Wikipedia: Kirk Douglas
Kitty Jutbring
Wikipedia: Kitty Jutbring
Namnarkivet är en förträfflig resurs för att kolla svenskars namn
Lauren Bacall
Wikipedia: Lauren Bacall
Lenin
Wikipedia: Vladimir Lenin
Lewis Carroll
Wikipedia: Lewis Carroll
Madonna
Wikipedia: Madonna
Malcolm X
Wikipedia: Malcolm X
Asma Gull Hasan, American Muslims (Continuum 2004), sid 74
"Black Muslim Doctrines: Self-Help and Puritanism", New York Times, 28 februari 1965 - om X-namnen
Manne af Klintberg
Wikipedia: Manne af Klintberg
"Lekmannen", Expressen den 15 december 2008
Mark Twain
Wikipedia: Mark Twain
Marilyn Monroe - tipstack till Noëlle Nagano Madsen
Wikipedia: Marilyn Monroe
Sida om Gladys Pearl Monroe
Mata Hari
Wikipedia: Mata_Hari
Max von Sydow
Wikipedia: Max von Sydow
ingmarbergman.se: Max von Sydow (Stiftelsen Ingmar Bergman)
Bengt af Klintberg, Folkminnen (Atlantis 2007), sid 228(-233)
Michael Landon - tipstack till Rickard
Wikipedia: Michael Landon
Museum of Broadcast Communications, Encyclopedia of Television (Fitzroy Dearborn 2004)
Moder Teresa
Wikipedia: Mother Teresa
Hope & Healing: The Mother Teresa of Calcutta Memorial Page
Molotov
Wikipedia: Vyacheslav Molotov
CNN: Profile: Vyacheslav Mikhailovich Molotov
Mona Lisa
Wikipedia: Mona Lisa
Nationalencyklopedin: Mona; Mona Lisa
Nelson Mandela
Wikipedia: Nelson Mandela
Isak Stefanus Heath: Nelson Mandela, www.prominentpeople.co.za
Nils Poppe
Wikipedia: Nils Poppe
Nationalencyklopedin: Poppe, Nils
poppe.se: Om Nils Poppe
Ola Salo
Wikipedia: Ola Salo
Penn & Teller
Wikipedia: Penn Jillette; Teller
Peter North
Wikipedia: Peter North (pornographer)
IMDb: Peter North (I)
Pol Pot - tipstack till Carl Herlin
Brendan Boyle, recension av Pol Pot: Anatomy of a Nightmare av Philip Short
Wikipedia (fr): Pol Pot (nämner "political potential"-teorin)
Encyclopædia Britannica: Pol Pot
Rickard Falkvinge
Wikipedia: Rickard Falkvinge
Politikerbloggen: Därför bytte Piratpartiets ledare sina namn
Rita Hayworth
Wikipedia: Rita Hayworth
Robert Capa
André - Nationalencyklopedin: Capa, Robert
André - "Death Stops the Shutter", Time, 7 juni 1954
Andre - Magnum Magnum (Thames & Hudson 2007), sid 86
Andrei - Encyclopædia Britannica: Capa, Robert
Andrei - "Cameraman Capa Killed in Vietnam", New York Times, 26 maj 1954
Endre - "He Brought His Eye and His Daring to Spain's Civil War", New York Times, 22 september 1985
Endre - "A Portrait Of a Man Who Knew War's Face", New York Times, 25 maj 2003
Endre - Wikipedia: Robert Capa
Jewish Virtual Library: Cornell Capa
Sai Baba
Wikipedia: Sathya Sai Baba; Sai Baba of Shirdi
International Sai Organization: Who is Sai Baba?
Schakalen / Carlos
Wikipedia: Carlos the Jackal; The Day of the Jackal
John Follain, Jackal (Arcade 1998), sid 71
Joseph S. Tuman, Communicating terror (Sage 2003), sid 133
Sigge Stark
Wikipedia: Signe Björnberg
Sophia Loren
Wikipedia: Sophia Loren
Stalin
Wikipedia: Joseph_Stalin
Sven Tumba - tipstack till Stefan Ericsson
Wikipedia: Sven Tumba
"Största matchen - barnens gråt", DN, 11 november 2010
Legendariske kung Tumba fyller 80, Radiosporten Sveriges Radio, 27 juli 2011
Thomas Di Leva
Wikipedia: Thomas Di Leva
Tiger Woods
Wikipedia: Tiger Woods
"Tiger Woods, why he might have done it?", The Huffington Post 2 december 2009
Thomas Quick
Wikipedia: Thomas Quick
Tina Turner
Wikipedia: Tina Turner
International Tina Turner Fan Club: Biography
Tito
Wikipedia: Josip Broz Tito
Björn Kumm, Tito: folkets diktator (Historiska media 2009), sid 53
Encyclopædia Britannica: Tito, Josip Broz
Tony Curtis
Wikipedia: Tony Curtis
Trotskij
Wikipedia (eng.): Leon Trotsky
The Columbia Encyclopaedia: Trotsky, Leon
Twiggy
Wikipedia: Twiggy
U Thant
Wikipedia: U Thant
Voltaire
Wikipedia (eng.): Voltaire
Wikipedia (sv.): Voltaire
Wikipedia (fr.): Voltaire
Woody Allen - tipstack till Giancarlo på Skalman
Wikipedia: Woody Allen
Zac O'Yeah
Wikipedia: Zac O'Yeah
Zsa Zsa Gabor
Wikipedia: Zsa Zsa Gabor
zsazsagabor.org: Zsa Zsa Gabor biography

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum