fler faktoider

fler faktoider

Mördarmusslan

Musslorna i familjen Tridacnidae kallas jättemusslor, men de är mest kända som mördarmusslor. De största arterna kan bli över en meter lång och väga uppemot 250 kg (skalet står visserligen för den avgjort största delen). Med tanke på hur hårt vanliga ostron och blåmusslor sitter ihop så kan var och en föreställa sig vilka nyp en mussla på ett kvarts ton kan dela ut! Bilden av den stackars dykaren som förtvivlat sliter för att komma loss är lika lätt att föreställa sig som svår att glömma bort - mördarmusslan tilltalar vår morbida fantasi på ett sätt som ger faktoiden livskraft.

För en myt är det. Musslan är nog så stark, men alldeles för långsam för att utgöra en reell fara för människor; det tar flera tiotal sekunder för skalen att slå ihop.

Till yttermera visso möts skalhalvorna bara i kantens upphöjda refflor. Mellanrummen mellan dem är så stora att man hos stora exemplar kan sticka in armen i mantelhålan, om man har lust, utan att musslan har någon chans att gripa tag om den...

David Attenborough

Musslor i allmänhet lever på plankton och annat smått de filtrerar fram ur vattnet. Jättemusslor kan också få näring på det viset, men de livnär sig även, ev. i huvudsak, på de färggranna alger som lever inuti dem. Det är frågan om ett symbiotiskt förhållande eftersom algerna samtidigt får skydd mot glupskare alg-ätare. Om någon sådan närmar sig så sluter sig musslan, men utan att göra sig någon onödig brådska. Om musslan hade skaffat näring genom att fånga djur så hade den haft anledning att slå igen mycket fort, men eftersom den inte gör det behöver den det inte.

Referenser:
Nationalencyklopedin: jättemusslor
David Attenborough, Liv på jorden (Forum 1980), sid 42
www.encyclopedia.com: Giant clam
Richard Seaman, www.richard-seaman.com (fina bilder!)

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum