fler faktoider

fler faktoider

Lyckopiller

De flesta faktoider spelar ingen som helst egentlig roll för någon, i något sammanhang. Denna är ett undantag. Problemet är inte så mycket att man förringar en sorts läkemedel som att man förringar de som använder dem, på ett dumdrygt och fullständigt omotiverat sätt.

Antidepressiva läkemedel lindrar depressioner och relaterade åkommor. Tar man dem utan att vara deprimerad så känner man ingenting. Att det finns massor av även mycket insatta människor - se nedan! - som tror att "lyckopiller" är en sorts narkotika är helt och hållet ett resultat av detta synnerligen illa valda smeknamn.

När någon som själv tar ett antidepressivt medel beskriver hur omvärlden och rentav överheten ser på det hela så kan det bli så här bra:

...som när narkotikasamordnaren Björn Fries varnade för att lyckopiller kan "öppna ett intresse för droger i andra sammanhang. Är man van vid att ta en tablett för att döva något är det lätt att man får en mer tillåtande attityd till att stoppa i sig andra preparat."
Droger? Stoppa i sig? Vi pratar om vetenskapligt beprövad behandling för människor som tidigare inte vågade eller kunde få hjälp. Eller som stod år i kö för att få förnedras av landstingens flummiga freudianer.

Peter Olsson, krönikör i Expressen

(Med tanke på att skymningspressen sällan eller aldrig väjer för säljande epitet som t.ex. "lyckopiller" så kan man fråga sig om medarbetarna läser sin egen tidning. Men även en blind höna kan ju hitta ett korn.)

Det är f.ö. bara de s.k. SSRI-preparaten, "selektiva serotoninåterupptagshämmare", som avses. Äldre läkemedel har aldrig fått något populärnamn (trots att tricykliska antidepressiva har svårare biverkningar) så dem kan man tydligen ta utan risk för att bli utpekad som pundare.

Referenser:
Dr. Lars Davidsson, överläkare och specialist i psykiatri, "Lyckopiller" - vad är det?, Netdoktor
Peter Olsson, Lycklig av lyckopiller, Expressen, 1 juli 2004
Wikipedia: SSRI

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum