fler faktoider

fler faktoider

Kondom

Dr. Condom

Det skall alltså ha varit Karl II av Englands läkare som försökte skydda the merry monarch mot syfilis - nej, ordets ursprung får sökas på annat håll, eftersom den gode doktorn inte verkar ha existerat. (Diverse varianter finns på hans namn, som Conton eller Quondam, och han tituleras omväxlande doktor, earl och/eller överste.) En annan person som föreslagits i rollen är italienaren Gondi, som efter att ha förts till Frankrike i Katarina av Medicis handbagage (mer än ett sekel före Karl II:s karriär) skall ha börjat framställa dåtidens gummiartiklar. Denne förefaller minst lika mytisk som någonsin dr. Condom. Det kan även nämnas att ordets äldsta belägg i engelskan (enl. Etymology online) är från 1706, eller 20 år efter Karl II:s död.

En troligare härledning är från italienska guantone, handske. Ett annat förslag är persiska kondu eller kendu, djurtarmar som man lagrat majs i. Ännu ett är en utveckling efter latinets condus, behållare. Det har naturligtvis föreslagits X antal gånger att den franska staden med det osannolika namnet Condom har något med preventivmedlet att göra men så är inte fallet, även om man där naturligtvis inte varit dummare än att uppföra ett museum för varan ifråga.

Etymologi är sällan enkelt, och inte blir det lättare med ord som folk drar sig för att fästa på papper - bara en sån sak som att det saknas i självaste SAOB, där ordet borde ha tagits med 1937. Det är ingen slump att det som i England kan kallas French letters, "franska brev", kan kallas capote anglaise, "engelska regnrockar", i Frankrike.

If it was the doctor then it makes for a funnier story.

Brittiska #1 for condoms formulerar
problemet med mången faktoid

Referenser:
Etymology online: condom
Wikipedia (eng): Condom: Etymology (prylen)
Wikipedia (fr): Condom (staden)
Condom-en-Armagnac - "Bienvenue ā Condom"

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum