fler faktoider

fler faktoider

Katastrofområde

Vid översvämningen 2002 förklarades Orust för katastrofområde

Vad innebär det när man förklarar ett område för "katastrofområde"? Är det något i stil med undantagstillstånd? (Som inte ens finns i vår lagstiftning, vad jag förstår.) Kommer militären? Finns det särskilda pengar avsatta, för det akuta läget och/eller återuppbyggandet? Nej, i åtminstone svensk lagstiftning finns inte begreppet överhuvudtaget. "Skadeområde" används i sammanhanget, men inte "katastrofområde". Ingen myndighet eller person kan förklara ett område för katastrofområde, eller tvärtom, vem som helst kan göra det, eftersom det inte har någon juridisk betydelse.

På Orust var det till och med "katastrofområde". Vi har inte det begreppet i våra lagar. President Persson brukar aldrig fara ut på sin vita springare med colten dragen och utlysa undantagstillstånd.

- Vet du varför, frågar en karl jag känner som läst sin politiska historia.
- Nej.
- Jo, det beror på skotten i Ådalen 1931. Efter det aktar vi oss väldigt noga för att låta det se ut som om militären tar över i landet.

Sven-Ove Svensson

När räddningschefen på kvällen den 1 augusti 2002 ringde SOS Alarm så sade han om det drabbade området på västra Orust att "det ser ut som ett katastrofområde". Någon journalist någonstans tog med ordet i en artikel - och så var det färdigt.

Däremot finns begreppet i flera andra länder, med varierande bestämmelser och juridiska implikationer.

Referenser:
Tonny Karlsson, räddningschef 2002, Orust kommun
Sven-Ove Svensson, Min dotters rum finns egentligen inte, www.skyddsnatet.nu
Wikipedia (eng.): State of emergency

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum