Samer har salt i kaffetFolk har funderat ut ett antal förklaringar till denna sed: är det för att förbättra smaken, eller för att kompensera för det saltfattiga smältvattnet, eller kanske för att det skall bli mer likt renbuljong? Betydligt färre verkar ha ställt sig frågan, "är det sant?" - men det är det inte. Åtminstone inte sannare än för någon annan folkgrupp. Det förekommer, eller förekom åtminstone bland samerna men
är inte en specifikt samisk företeelse. I Finland är salt i kaffe allmänt
känt och i vissa finska kusttrakter tillagas kaffe traditionellt på det bräckta
havsvattnet.
Svensk Kaffeinformation
Jag har även hittat lösa men återkommande belägg för bruket i Tyskland, Italien, Kina m.fl. platser. Följande är vad Yngve Ryd (själv från Norrbotten, och han har gett ut flera böcker där han mycket noggrannt och detaljerat kartlägger diverse samiska sedvänjor) hade att säga i frågan: Samer har idag inte salt i kaffet. En gång i tiden var bruket allmänt spritt i landet, men började upphöra omkring år 1800. Det försvann något senare i norr än i söder, vilket kanske gett upphov till uppfattningen. Han avfärdade motiveringar som inbegriper smältvatten (att bättra på smaken eller förebygga saltbrist) eftersom samer föredrar källvatten. Salt användes för smakens skull. Den som känner till en same som använt salt i kaffet, eller rentav är det själv, får mer än gärna höra av sig. Jag har inte hittat någon. Utom belägg som detta: "Å kaffe förstås", inföll Anna-Lisa. "Å aldrig att han drick en tår utan te doppa de mesta han rå med af de också. Å hvad de kaffe ska vara starkt å salt!" Kungens kostvanor diskuteras hos
En relaterad sedvänja är bruket av kaffeost, som äts till eller läggs i. Det är verkligen en gammal tradition i åtminstone Tornedalen. Dess historik har jag inte studerat närmare. Jag har även fått tips om renkött i kaffet, alltså små bitar torkat kött. Utan att ha studerat denna vinkling närmare så undrar jag om det inte låter mer samiskt än det är. We cut strips of dried, salted reindeer meat to add to our cups, both cooking the meat slightly and flavoring the drink. It gives a fine salty taste to the coffee, maybe, I suggested, one of the reason the Saami have acquired a taste for salt in coffee - a trait more famous than the fact warrants, but not without some truth. Hugh Beach Referenser:
Tack till Mona Olausson som tipsade om den här faktoiden |