fler faktoider

fler faktoider

100 % Juice

Måhända en petitess, men dels vore det inte den första på dessa sidor, dels har alla halvsanningar o.dyl. som används i reklamsyfte företräde.

Alltså: Att påpeka att ett paket med juice innehåller "100 % Juice" är tautologiskt, tårta på tårta, eftersom det bara är ren juice som får kallas juice. Att sälja utspädd juice som juice är olagligt. Inte heller får man söta juice, mer än helt obetydligt, och fortfarande kalla den juice.

Definitionen för juice är att man har använt 100 % av fruktråvaran.

JO Bolaget

Juice är ett skyddat begrepp enligt Livsmedelslagen. För att en dryck ska få kallas juice måste den innehålla 100 procent juiceråvara.

Arla

Det har blivit en viss förvirring när några företag börjat använda 100% juice som märkning på förpackningen. Man får tillsätta socker för att reglera surhet (t ex i citronjuice) men bara i liten mängd och det skall deklarareras på förpackningen. De flesta juicer innehåller inget tillsatt socker utan endast det naturligt ingående sockerarterna från frukten.

Christina Karlsson, ICA

Dessutom behöver "osötad" inte nödvändigtvis innebära "sockerfri". Apelsinjuice innehåller ca 10 g socker per 100 g, ungefär lika mycket som läsk. Juicefabrikanterna poängterar (givetvis) att det är naturligt och inte tillsatt, men det är likafullt där.

Referenser:
Livsmedelsverkets föreskrifter om juice och nektar (LIVSFS 2003:18) [PDF]
JO Bolaget: Vad är juice, nektar och fruktdryck?
Arla: Ny symbol för juice utan tillsatt socker
Arla: Juice innehåller inte socker (osanningen återfinns bara i sidans "TITLE")
ICA, Fråga experterna

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum