fler faktoider

fler faktoider

Hårddiskar

Här är två hårddiskar, den till vänster ligger upp och ner:

Två hårddiskar

Lådorna (som ej bör tas isär om man är det minsta intresserad av det som finns lagrat i dem) innehåller lite elektronik och mekanik, framför allt den "hårda disken" ifråga, eller snarare flera stycken monterade ovanför varandra (när namnet lanserades var disketter stora och mjuka, "floppy disks"). Den lilla pickup-liknande grejen, en per skiva, motsvarar närmast just en pickup, fast den arbetar med magnetism och kan såväl avläsa som skriva information.

En hårddisk

Det här är däremot inte hårddiskar:

Inte en hårddisk Inte heller en hårddisk

Vad är de då? Tja, när de är tomma, som här, så kallas de oftast "chassin" eller "datorlådor". Men det absolut vanligaste är ju att man stöter på dem med all den elektronik monterad invärtes som gör dem till datorer, t.ex. nästan undantagsvis minst en hårddisk (ljus markering på högra lådan markerar typisk placering). I detta kompletta skick brukar åtminstone jag kalla dem "burkar", för att skilja dem från kringutrustning som skärmar, tangentbord etc. Eller så kallar man dem helt enkelt för just "datorer".

Rimligtvis borde det finnas folk som skiljer på bärbara datorer och stationära datorer enl. ovan genom att kalla de senare för "hårddiskar", och då är den totala begreppsförvirringen nära, för visst sitter det hårddiskar även i bärbara datorer.

Det var dock först när jag såg "hårddiskar" omnämnda i en artikel om ett inbrott, där det klart framgick att det inte var lösa hårddiskar som stulits utan hela datorer, som jag tyckte att den verkligen kvalade in som faktoid.

CPU

Mer begreppsförvirring: Det finns folk som på fullt allvar kallar burken för "CPU", Central Processing Unit. Även denna term är dock mycket upptagen sedan mycket länge, och står för den processor ("chip") som, tja, är den centralaste enheten överhuvudtaget i en dator - den som kallas Pentium i Pentium-datorer, t.ex. Här är två sådana processorer, den till vänster ligger upp och ner:

Två processorer

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum