fler faktoider

fler faktoider

van Goghs öra

Vincent van Gogh skar av sig örat

Bokstavligare halvsanning får man leta efter, för det var just halva örat som Vincent skar av sig, inte hela. Enligt NE var det örsnibben, vilket i ljuset av andra källor förefaller att vara något i underkant - en kvartssanning, om man så vill. Och vilket öra var det nu igen?

Uppdaterat: I maj 2009 lanserade konsthistorikerna Hans Kaufmann och Rita Wildegans teorin att det i själva verket var konstnärs-kollegan Gaugin som högg av örsnibben, det skulle väl ha varit under grälet som nämns nedan. van Gogh skulle icke desto mindre ha skyddat vad som trots allt var en vän.

En god sammanfattning från fan-siten www.vggallery.com:

Fråga: Hur var det nu med örat?

Halvöra Svar: Kvällen den 23 december 1888 råkade van Gogh och Paul Gaugin i gräl; van Gogh sägs ha hotat Gaugin med en kniv. Senare samma kväll kom van Gogh tillbaka till det "Gula huset" i Arles där han bodde, och lemlästade sig själv. Med en rakkniv i höger hand skar han genom sitt vänstra öra; han började högt upp på baksidan och arbetade sig neråt, tills den nedre delen av örat styckats av. Den övre delen av örat satt fortfarande kvar, som en otäck köttflik. Van Gogh slog in örat i tyg och tog sig till sin favorit-bordell där han gav sin "present" till en prostituerad. Polis tillkallades och van Gogh togs in för läkarvård. Den avhuggna biten av örat lades i en burk med sprit ifall den skulle få användning som bevis. Några månader senare kastades den bort.
(Källa: Van Gogh: His Life and Art av David Sweetman)

Kommentar: Ett sista ord om öron-incidenten. Flera personer har ställt frågan, "om van Gogh skar sönder sitt vänstra öra, hur kommer det sig att han på de två självporträtten med bandage om örat har bandaget om det högra örat?" Bra fråga, och jag brukar svara med en liten gåta: svaret är lika klart som din spegelbild...

David Brooks

van Gogh, självporträtt

van Gogh, självporträtt

(Vet inte om det spelar någon roll, men s.k. "herrknäppning" innebär att knapparna sitter på höger sida.)

Referenser:
www.vggallery.com: Frequently Asked Questions
Nationalencyklopedin: van Gogh, Vincent

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum