fler faktoider

fler faktoider

Brunskjortor = nazister

De bruna skjortorna användes främst i SA, Sturmabteilung eller Stormavdelningen (obs singularis). Den började som en sorts frikår i nazistisk regi, utvecklades till en rörelse i rörelsen, och slutade i praktiken med "de långa knivarnas natt" den 30 juni 1934 då Hitler oskadliggjorde dem. Den användes även inom Hitler Jugend.

Enl. NE var führerns påbud endast att SA-skjortornas färg skulle skilja sig från arméns blågråa men ändå vara synlig (tydlig?). Någon nazistisk förkärlek för bruna kläder fanns alltså inte när det begav sig, och övriga nazister var inte brunare än andra.

Åtminstone i Tyskland; enligt en notis åtalades Birger Furugård och "rikspropagandachefen" Werle för att de vid en nazistisk träff i Karlshamn 1933 "uppträdde i bruna skjortor, livrem, spetsbyxor och stövlar". Det är ju mycket möjligt att dessa och andra svenska nazister gjorde en poäng av att klä sig som SA, i vilket fall "brunskjortorna" skulle kunna vara ett epitet som är mer relevant här än i ex.vis Tyskland.

Det kan vara värt att notera att åtminstone Hitler var mycket medveten om färger och deras symbolvärden; i Mein Kampf skriver han en hel del om hur han kom fram till vilka färger som skulle ingå i den nazistiska fanan, medan hakkorset bara nämns i en bisats.

En uppgift gör gällande att de första skjortorna utgjorde ett överskottsparti av khaki-färgade uniformer som egentligen skulle till Afrika, i vilket fall den bruna färgen ju skulle ha varit en ren slump. Kanske det i så fall fanns en koppling till Hermann Göring och hans far Heinrich, som var guvernör i Tyska Sydvästafrika, nuvarande Namibia? - Inte vet jag. Men tanken är fascinerande.

En annan sak är att färgen brunt på grund av brunskjortorna kommit att symbolisera nazismen på samma sätt som rött med socialism, blått med högerpartier etc. Men associationen är alltså inte starkare än så.

Med "brunskjortor" kan man lika gärna kunna mena dagens nynazister, vilka inte sällan uniformerar sig i bruna nyanser. Med tanke på SA:s öde så kan man tycka att de rimligtvis borde valt vilken färg som helst utom just brunt, men kraven på historisk konsekvens är ju heller inte påfallande i sammanhanget. Eller om de inspirerats av de svenska nazisterna.

Mindre kända idag är de s.k. svartskjortorna. De var anhängare till Mussolinis fascistiska parti, och bar en uniform där bl.a. svart skjorta ingick. Även andra liknande rörelser i andra länder bar svarta skjortor.

Svartskjortor kallas Italiens fascister på grund af de svarta blusar de pläga bära.

Nordisk Familjebok

Referenser:
Nationalencyklopedin: SA
Adolf Hitler, Mein Kampf, kap. 7 (eng. övers. av James Murphy)

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum