fler faktoider

fler faktoider

Örnnästet

[ This text is also available in English ]

Det finns en hel rad med byggnader/anläggningar som, med olika rätt, kan kallas - och har kallats - Örnnästet: två i Berchtesgaden/Obersalzberg, en (eller två?) i Hessen, och som bonus en i Werfen.

Karta över Örnnästen

Berghof

Avgjort starkast koppling till Adolf Hitler har (ett av) hans högkvarter: Berghof. Det låg på Obersalzberg, ett berg eller del därav (ein Berghang) strax utanför samhället Berchtesgaden i sydöstra Bayern, inte långt från den österrikiska gränsen och rätt nära orter i det landet som Salzburg och Werfen. Hitler tillbringade mycket tid på Berghof, där togs viktiga besök emot, hölls möten, skickades skrivelser m.m. Ibland kunde han och andra syfta på Obersalzberg som "berget", men det var alltså ingen alptopp som avsågs. Även om en del verkar ha tolkat det så, nu som då.

Berghof 1933-1952
Uppgång och fall: Från Haus Wachenfeld till slutgiltig Zerstörung.

Hitler hade funnit tycke för den synnerligen natursköna trakten redan på 20-talet, och hyrde där ett Haus Wachenfeld, vilket han som nybliven rikskansler köpte 1933. Detta byggdes senare ut rejält (sitt nya namn fick det 1936), även om det i jämförelse med mastodontprojekt på andra ställen nog tedde sig som en anspråkslös stuga i bergen. Snart blev området till ett veritabelt nazist-ghetto, om uttrycket tillåts; bybor kördes iväg, flera parti-höjdare flyttade dit, och SS slog en järnring kring det hela. I krigets slutskede bombades området, och idag återstår just ingenting av denna byggnad.

Obersalzberg, Berchtesgaden
Bild: Google Earth

Kehlsteinhaus

Berchtesgaden och Obersalzberg ligger vid foten av Alperna, i synnerhet berget Watzmann (åt sydväst, utanför bilden ovan) som med sina drygt 2710 m är Tysklands tredje högsta. Från den närliggande bergstoppen Hoher Göll (2522 m) skjuter en bergsrygg Mannlgrat ut mot berget Kehlstein, och där (på 1834 m) lät Martin Bormann bygga ett hus som han i april 1939 överlämnade i present till Hitler på dennes 50-årsdag. Detta kallas Das Kehlsteinhaus, och är det närmaste man kommer den populära bilden av Örnnästet.

Kehlsteinhaus
Kehlsteinhaus på 50-talet. Sedan dess har
en terass byggts till höger om huset.

Bara vägen dit var ett projekt i sig, där den ringlar sig utmed den branta bergssidan (bilden visar den andra sidan). Den sista biten fick man ta till en annan lösning - men inte en linbana, utan något så borgerligt som en hiss, insprängd i berget. Den som kommer dit och förväntar sig ett Schloss lär bli besviken, för huset liknar, till storlek och exteriör, mest en bättre villa. Det kan dock inte sägas om den svindlande placeringen. Även Hitler fann kanske platsen väl svindlande, och måhända även luften en smula tunn, eller vad problemet nu var; han besökte hur som helst bara huset ett fåtal gånger (enligt uppgift i Florian M. Beierls History of the Eagle's Nest (Plenk, 1998) skall det ha varit summa 14 tillfällen åren 1938-1940), och han sov aldrig över där. Det var också detta faktum, att byggnaden var betydelselös, som gjorde att den undgick förstörelse.

Notera att tyskarna själva aldrig kallade Kehlsteinhaus för Örnnästet, Adlerhorst. Begreppet lär förekomma så tidigt som 1938 i engelskspråkiga sammanhang, myntat av den franske diplomaten André François Poncet. Det äldsta belägg jag hittat är följande, där just Poncets skildring återges:

In the German press no hint of the Führer's astounding new retreat has been printed, but by last week many authentic details of the Adlerhorst (Eagle's Nest) had seeped through to the U. S. Perched on the pinnacle of Kehlstein Mountain, the house itself is comparatively small, consists mainly of one large circular room lined, except for a spot near the fireplace, with large windows. There are also a guard room, an electrically operated kitchen, and a balcony lookout. It is 6,000 feet above sea level, commands superb views of Bavaria and old Austria by night and day. The winds howl around it continually, white clouds float by.

Time, 13 mars 1939

Idag står det rentav "Eagle's Nest" på vägskyltarna i trakten, på engelska alltså, men det har inget med nazisternas egna beteckningar att göra.

Vägskylt: Eagle's Nest

Ibland ser man Kehlsteinhaus kallas "Hitlers te-hus". Det kan vara ett skämt eller också ett misstag, på så sätt att benämningen "diplomathuset", Das Diplomatenhaus, förkortades till Das D-Haus, vilket förvrängts till Das T-Haus = Tee-Haus = te-huset. Hitler drack inte särskilt mycket te där, förmodligen inte Bormann heller.

Mooslahnerkopf Teehaus

Mooslahnerkopf Teehaus
Mooslahnerkopf Teehaus

Mooslahnerkopf Teehaus - utsikt
Utsikt

Det kan också vara en förväxling med ett faktiskt Teehaus i trakten, byggt på kullen Mooslahnerkopf norr om Berghof 1937. Även detta var en relativt liten byggnad med ett relativt anslående läge; visserligen inte i närheten av Kehlsteinhaus högst dramatiska placering, men å andra sidan besöktes det långt oftare av Hitler.

Adlerhorst - Örnnästet

Men även om såväl Berghof som i synnerhet Kehlsteinhaus oriktigt betecknats "Örnnästet", så hade Hitler verkligen ett Adlerhorst. Men det låg inte i Bayern, var inte alls lika anslående som Kehlsteinhaus, och dessutom topphemligt, till skillnad från de andra, vars placeringar aldrig hölls hemliga. Detta Führer-högkvarter låg vid samhället Langenhain-Ziegenberg nära Bad Nauheim i Taunus-bergen, Hessen, och kallades just Adlerhorst, Örnnästet.

Vaktbunker, Adlerhorst
Adlerhorst: Vaktbunker. Observera de murade väggarna.
Lite bräder och färg så såg det ut som ett vanligt hus.

Pressehaus, Adlerhorst
Det s.k. presshuset som bevarats.
Även detta är alltså en bunker.

Anläggningen uppfördes 1939-40 kring slottet Ziegenberg och utgjordes av ett bunkersystem med en sammanlagd yta på 3800 m². De sju bunkrar som låg ovan jord var kamouflerade för att se ut som vanliga hus. Adlerhorst var i första hand tänkt att utgöra Führerns högkvarter under invasionen av England (operation Seelöwe), som ju aldrig inträffade. Istället användes det som högkvarter av Hitler under Ardenner-offensiven ("Battle of the Bulge") i december 1944-januari 1945, och av andra befälhavare fram till mars då det upptäcktes.

Enligt nästan samstämmiga uppgifter lämnade Hitler Örnnästet den 15 januari 1945 och begav sig mot Berlin, och Der Untergang. Geoff Walden på ThirdReichinRuins.com hade dock en justering; Adlerhorst var i själva verket ett slott som Speer renoverat och som Hitler fann väl luxuös. Istället lät han uppföra den mer spartanska versionen Felsennest, "klippnästet", i närheten, som också är vad som beskrivs ovan. Enligt andra källor är Felsennest ett litet Führerhögkvarter i Nordrhein-Westfalen. Namnförväxling in i det sista.

"Örnnästet"?

Vad gäller namnförvirringen så skulle jag tro att man blandat ihop tre saker: det fantastieggande namnet från Adlerhorst, den fantastiska placeringen från Kehlsteinhaus, och betydelsen från ett mer flitigt utnyttjat Führerhauptquartier som Berghof. Att Poncet över huvud taget hört namnet Adlerhorst skulle kunna vara en miss från tysk sida, eller så var kanske avsikten från början att folk skulle förknippa det topphemliga namnet med det militärt fullständigt obetydliga Kehlsteinhaus.

Burg Hohenwerfen

Kan ju ta med den här också, eftersom det är den som avgjort flest har sett.

Burg Hohenwerfen
Burg Hohenwerfen, Werfen, Österrike

Burg Hohenwerfen, Örnnästet
Schloss Adler, Örnnästet (1968)
Notera linbane-anläggningen i klippan.

"Örnslottet", Schloss Adler, i filmen Örnnästet heter i verkligheten Burg Hohenwerfen. Det är en genuin medeltidsborg som, precis som i filmen, ligger i orten Werfen ett par mil söder om Salzburg. Den ligger också, som borgar brukar, på en höjd - om än inte en bergstopp. Någon linbana finns där inte, den filmades i orten Ebensee. Däremot installerades 2006 faktiskt en sorts vagnar på räls.

Burg Hohenwerfen, Sound of Music
Sound of Music (1965)

Burg Hohenwerfen, banvagn
Aufzug

Vad borgens roll i Tredje riket beträffar så "överlämnades" den efter Anschluss 1938 till nazisterna som använde den för civil kursverksamhet, s.k. Gauschule. Den var aldrig något militärt högkvarter eller så.

Riksörnen med hakkorset

Ett sista påpekande: Örnen var inte vilken fågel som helst, utan syftar på den tyska örnen, landets symbol sedan mycket långt tillbaka (och än idag). Tillsammans med partiets hakkors bildade Reichsadler symbolen ovan för Tredje riket. När örnen tittar åt "heraldiskt vänster" (vilket räknas från örnens sida, alltså höger för oss) symboliserade den partiet NSDAP.

Referenser:
Generellt:
Third Reich in Ruins, www.thirdreichruins.com - rekommenderas!
Wikipedia (eng.): Führer Headquarters
Berchtesgaden & Obersalzberg:
Wikipedia (eng.): Berchtesgaden; Obersalzberg
Berghof:
Third Reich in Ruins: Haus Wachenfeld; Berghof
Wikipedia (eng.): Berghof (residence)
Kehlsteinhaus:
Third Reich in Ruins: Kehlsteinhaus
American Airborne Association: Berchtesgaden
Wikipedia (eng.): Kehlsteinhaus
"Fuhrer's Nest", Time, 13 mars 1939
Brett Harriman: Berchtesgaden-Obersalzberg, Germany (Part 2 of 2) [YouTube]
Mooslahnerkopf Teehaus:
Third Reich in Ruins: Teehaus on the Mooslahnerkopf
Adlerhorst:
Military History Online: Adlerhorst - rekommenderas
Third Reich in Ruins: Adlerhorst
Wikipedia (ty.): Führerhauptquartier Adlerhorst
Verlag Werner Sünkel: Adlerhorst - Autopsie eines Führerhauptquartiers [tyska]
Bundesarchiv: Adlerhorst - bilder [tyska]
Antony Beevor, Berlin (Historiska media 2002), sid 36-37
"Als die Höllenfahrt begann", Die Zeit, 25 november 2004
Burg Hohenwerfen:
Wikipedia (eng.): Burg Hohenwerfen
transportbahnen.at: Schrägaufzug «Burg Hohenwerfen»

Ich hock' in meinem Bonker
YouTube-bonus: Ich hock' in meinem Bonker

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum