fler faktoider

fler faktoider

Sushi

Maybe this is just something one hears on the playground, but isn't that raw fish?

Bart Simpson om sushi (s2ep11)

Det finns kanske inget land i väster där sushi bevarat den ursprungliga betydelsen, för egentlig sushi är själva riset, där man tillsatt risvinäger för att förbättra såväl smak som hållbarhet. Genom att kombinera med lämpligt sovel kan man få otaliga sushi-rätter, där fisk (rå eller tillagad) och sjögräs är vanliga men långt ifrån obligatoriska ingredienser. Eiko och Yukiko Duke listar bl.a. helt vegetarisk inari-zushi med friterade tofu-skal (dvs. soja). En personlig favorit är den avspända s.k. blandsushin chirashi-zushi, vilket är sushi med "de ingredienser man själv tycker om eller råkar ha hemma."

Sushi (Jap) - Japanskt rundkornigt ris blandat med risvinäger, socker och salt.
Adam: Nu blev det lite krångligt för mig eftersom jag alltid trott att själva slutprodukten, med fisk och allt har varit sushi.
Erik: Ja, men sushi är en av de elva grundrätterna i Japan. De är
Aemono, rätter med grönsaker och fisk eller kött som tillagas och serveras med sås.
Sunumono, sallader med vinägerdressing.
Yakimono, grillade eller stekta rätter.
Menrui, nudelrätter.
Gohan, risrätter.
Sushi, rätter med vinägerblandat ris.
Agemono, friterade rätter.
Nabemono, rätter som serveras i kärl eller grytor.
Nimono, rätter kokta i smaksatt vätska som stuvning eller för all del grytor.
Moshimono, ångade rätter. Samt slutligen
Sashimi som är råa rätter.

Adam Alsing & Erik Videgård

Sashimi är alltså rå, "primarily consisting of very fresh raw seafoods" som Wikipedia skriver, och därtill "sometimes served with sushi".

Sushi är ett särskilt sätt att servera sashimi: de råa filéerna läggs ovanpå en kudde av speciellt smaksatt ris. Allting är förresten inte rått som serveras på en sashi-ya, en sushi-restaurang, en del är marinerat, somligt är en aning kokt.

Fredrik Liljeblad & Kjell Fornander

Wasabi

Vad det mest kända tillbehöret beträffar så är äkta wasabi en japansk grönsak, Wasabia japonica. Eftersom efterfrågan är långt högre än tillgången så är den dyr redan i Japan, och då den inte tål transporter så bra så är det helt små mängder färsk wasabi som kommer till Europa. Det som används här är som regel pepparrot som färgats grön.

Referenser:
Eiko & Yukiko Duke: Mikaku - Den japanska kokboken (W&W 2001) sid 157-169, särs. 165
Adam Alsing & Erik Videgård: Galangal - och 1500 andra ord (Fischer & Co 2000)
Fredrik Liljeblad och Kjell Fornander, Det japanska köket (Prisma 1999), sid 58
international-gourmet.net: sushi
Wikipedia (eng.): Sashimi
Wikipedia (sv.): Sashimi
Wasabi:
Wikipedia (eng.): Wasabi
"Wasabi - en rot att njuta av", Göteborgs-Posten, 14 februari 20009

Tack till Joakim Lind Hasselskog som tipsade om denna faktoid

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum