fler faktoider

fler faktoider

Böcker: Respons

Peter Olausson, Blindspår (Leopard 2012)

Peter Olausson, Blindspår (Leopard 2012)

Recensioner i media

2013

Folkvett 1-2013: Vetandets vingliga vägar

Lite minus men mest plus från Ulrika Sandvik: Populärvetenskaplig nivå som inte kräver omfattande förkunskaper. Ibland lite väl torrt, men det har fördelen att det lättköpta raljerandet uteblir till förmån för analyser, att jag försöker förstå ämnena. (Hon missförstår Maxims "avfärdande" av flygmaskinen - han trodde inte på dem för civilt bruk men däremot för militärt - men en anmälan där jag kallas "husgud för multinördar" har definitivt en poäng.)

2012-12-07

Populär Astronomi: Leder oss mot bättre vetande

"Det trista med denna bok är nog att de som verkligen skulle behöva läsa och ta till sig dess innehåll är just de som minst kan förväntas göra det. Vi andra kan glädjas åt att någon sätter sådant på pränt." -- Gunnar Wallin är lite fundersam till hur mycket pseudovetenskap några ämnen är (vilket villigt medges) men gillar hur som helst vad han läser.

2012-12-07

Dala-Demokraten: Vetenskap som går vilse

"Det är en faktatät och bildande bok som är skriven på ett sätt som gör den begriplig även för en i naturvetenskaperna fullständigt obildad person (ja, jag talar om mig själv)." -- Åke Bergman

2012-11-26

DAST: Recension

Leif-Rune Strandell uppskattar den faktabemängda boken, om än inte riktigt som sträckläsning.

2012-10-22

Arbetarbladet: Linné var också ute och cyklade

"Det är, som bekant, lätt att vara klok i efterhand, men ibland undrar man hur det är möjligt att vara så dum på förhand." -- Fint formulerat av Kristian Ekenberg, som finner boken vara intressant, underhållande och stundtals viktig.

2012-09-13

Tidningen Kulturen: Skepsis mot vetenskap

"Olausson griper tag i läsaren från första stund med sin närvarande och humoristiska berättarröst som systematiskt leder läsaren fram tills sista sidan är nådd." -- Jana Rüegg har skrivit en på flera sätt god recension. Hon gillar tilltalet och begripligheten, liksom att ämnena är varierade och skildras ur flera aspekter.

2012-09-11

Nerikes Allehanda: Recension

Sven George Ericson rekommenderar boken för alla som är intresserade av vetenskap. Han poängterar även helt riktigt att kapitlet om vaccinmotståndet, vår tids farligaste villolära, är särskilt viktigt.

2012-09-07

Forskning & Framsteg: Snedsteg i vetenskapens historia

"Det blir roande läsning om människans fantasi – och ibland fantasilöshet. Och om hur prestige och grupptryck kan få oss att tro de mest märkliga saker. På ett visst geografiskt eller tidsmässigt avstånd blir en del av dumheterna så uppenbara." -- Henrik HöjerKommentera
Tipsa om denna sida

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum