fler faktoider

fler faktoider

Böcker: Respons

Peter Olausson, Faktoider (Forum 2008)

Peter Olausson, Faktoider (Forum 2008, Månpocket 2009)

Recensioner i media | Uppmärksamhet på nätet

Recensioner i media

2009-04-24

GT: Recension

Jan Ceder tycker att undertecknad är "imponerande noggrann och har en hel del att komma med, fast ibland blir faktoidjakten alltför rånördig för att jag ska orka hänga med." :-)

2009-03-13

Sveriges Radio P1: Spanarna

Per Naroskin spanar om "vinnande vetenskap och förlorade illusioner", med utgångspunkt från undertecknads aktiviteter; "med torr humor och envishet" minsann. Och så blir man sugen på att själv ta reda på sanningen dessutom. Jojo.

2008 dec

Diego: "Sprängda fåglar och andra krossade myter"

Dagens Industris livsstils-magasin/bilaga skriver i sitt sista nummer om "ett litet eldorado för besserwissrar", och blir samtidigt först med att nämna pocket-utgåvan i vår.

2008-10-10

Folkvett: Är det sant?

Stina Wallström recenserar i den förträffliga föreningen Vetenskap och Folkbildnings tidning. Utmärkt betyg, dessutom uppskattande ord om en detalj som jag inte sett omskriven tidigare, nämligen att jag begränsar artiklarna till att just motbevisa faktoiderna och inget annat: "Detta anser jag vara en av bokens största styrkor."
Å andra sidan vill jag förtydliga en detalj som kritiseras, nämligen "den snabba redigeringen från webbsajt till bok". För så är inte fallet; stilen är som den är med flit. Vad man än tycker om den. ;-)

2008-09-28

Populär Kommunikation: 10 faktoider

Ingen faktisk recension, men vackert så: I ett nummer, som för att fira tidskriftens 10 år fyllts av 10-listor, så har faktoiderna fått en framträdande placering, inklusive den s.k. Flammarion-bilden på omslaget (från Jorden är platt).

2008-09-25

Miljötidningen: "Mytmosare"

Karin Didring recenserar i Miljöförbundet Jordens Vänners tidning. Gillar avgjort, om än inte för sträckläsning (vilket jag håller med om). "Sammanfattningsvis är det oftast underhållande läsning som samtidigt är något av en mjuklektion i kritiskt tänkande" - så fick jag också reda på ett nytt ord. ;-)

2008-09-11

Tidningen Kulturen: Bästa boken för oss kalenderbitare

Birgitta Milits uppskattar vad hon kallar "en uppslagsbok" - och varför inte. "På 384 sidor och med ett bra register kan kalenderbitare som jag glädja sig åt de mest skiftande uppgifter." Ett flertal exempel listas, vilket nog är det bästa sättet att förklara vad det handlar om.

2008-07-01

Arbetarbladet: Våra vanligaste vanföreställningar får sig en match

Bodil Juggas läser och gillar, och tipsar om andra böcker i ämnet, som t.ex. Ulf Ivar Nilssons (vars underlåtenhet att redovisa sina källor tyvärr är en utmärkt grogrund för just det han menar sig motarbeta). Men att undertecknad skulle vara den förste att påtala den här sortens fel är absolut inget jag påstått, tvärtom - det är ju faktiskt en del av poängen.

2008-06-19

Forskning & Framsteg: "Saker du trodde var sanna"

Johan Falk på den anrika vetenskapstidningen finner det hela vara "underhållande läsning för alla vetgiriga och en bra övning i att inte tro på allt som sägs".

2008-05-30

Dagens Arbete

I åtminstone Grafikernas upplaga av denna tidning (som ges ut för flera fackförbund) recenserade Göran Widerberg boken: "...gör på ett kunnigt och kul sätt upp med våra vanligaste myter och påståenden".

2008-05-22

Allehanda.se: Fakta om påståenden

Bo G Hall läser och gillar, och hittar en märklighet.

2008-05-15

Helsingborgs Dagblad: Svenskar måste vara ett av världens mest traditionsrädda folk

Stefan Lindqvist rekommenderar Faktoider och skriver mer på temat, under en rubrik som man kanske, eventuellt, måste vara "medlem i besserwisser-klubben" (hans uttryck) för att inse det ironiska i.

2008-05-13

SVT 1: Gomorron Sverige

Yukiko igen - denna gång med några boktips särskilt avsedda åt nybakade studenter: "Lite klok blir man också". :-)

2008-05-04

Söndagsbilagan i Expressen/GT/KvP: Månadens bok

Framför allt har redaktör Ingrid Norrman förstått huvudpoängen: "...den största behållningen är att boken påminner om vikten av ett ständigt kritiskt sinne". Just så. Man listar även några urvalda faktoider, och får bara en detalj fel, för agave är inte en liljeväxt.

2008-04-17

People: "För bättre vetande"

Tre tips för messerschmitt-pretendenter: Det bästa ur Nordisk Familjebok, nestorn Bengt af Klintbergs senaste titel Vår tids folkkultur eller vad som helst förresten, samt undertecknad. Inget dåligt sällskap. :-)

2008-04-17

Folkbladet: Sanningen om faktoiderna

Christer Sandberg läste och gillade.

2008-04-01

SVT 1: Gomorron Sverige

En fyra i betyg och väldigt uppskattande ord från Yukiko Duke.

2008-03-21

Sveriges Radio P1: Spanarna

Johan Hakelius beskriver besserwisserns återkomst i spaning #3, med undertecknad som ett exempel. Det kan nämnas att några faktoider han nämner i samband med boken (denna, denna och denna) inte står i den, utan nog hämtats från SvD:s artikel (se nedan). Om han inte gått in på hemsidan, vilket jag inte tror.

2008-03-16

SvD: Mats Gellerfelt recenserar

Mats är faktoid-samlare sen gammalt och får med flera av sina egna "favoriter" - få se om folk kan hålla reda på hans och mitt. Helhetsomdömet är hur som helst ungefär så bra det kan bli. (Jo förresten, företeelsen fick heta "Faktaoider" på tidningens förstasida. QED.)

2008-03-15

Turun Sanomat: Faktoidi: Vincent van Gogh leikkasi korvansa irti

Sanna Vaajoensuu intervjuade undertecknad och skrev sedan om, få se, van Goghs öra, Kerimäki kyrka (kommande faktoid), Kleopatra och Bermudan kolmiossa m.m. Tidningen ges ut i Åbo/Turku och är den tredje största i Finland. Hoppas det står snälla saker.

2008-03-12

GP: "Häpnadsväckande faktafel roar i ny bok"

Madeleine Wendel gör ett lite personligare porträtt på Namn-sidan.

2008-03-12

Västerviks-Tidningen: En onödig bok

Emil Åkerö är betydligt positivare inställd än vad titeln antyder - det onödiga skulle främst ligga i att materialet redan ligger på nätet.

2008-03-11

DN: "Vandringssägner får sig en omgång"

Per Landin ger utmärkt kritik i en sorts notis-recension, dagen före utgivning minsann.

2008-03-11

Journalisten

Pär Jansson på Journalistförbundets tidning nämner bok och hemsida. Inget omdöme gavs.

2008-01-05

Borås Tidning: "Allt du hör är inte sant..."

Karin Svensson i en tidig intervju med anledning av utgivningen.

2007-12-03

BTJ-häftet: Rolli Fölsch recenserar

Japp, denne recensent var framme innan boken ens gått i tryck! Hans bedömning av korrekturet publicerades i ett häfte som går ut till landets bibliotek, och var utmärkt: "en oumbärlig bok att botanisera i".

Uppmärksamhet på nätet

Ett urval - såklart.

2009-09-09

Shortcut: Recension
Malin Sund finner ett humoristiskt värde.

2009-08-14

Humanisterna Umeå: Vad ska jag tro på, tro på, tro på?
Lars Nilsson tipsar om hemsida och bok.

2009-05-15

Frilansbloggen: Hjälp vid källgranskning
Lisa Gahnertz nämner "knastertorrt språk" :-) men att boken ändå är läsvärd för besserwissrar - och journalister, där åtminstone de sistnämnda även utgör bloggens målgrupp.

2009-03-16

KarlXII.se: Recension
Skalman.nu: Recension
Torbjörn Aronsson recenserar och ger utmärkt betyg. 2/3 av texten rör enbart Heidenstam, där vi verkar göra olika bedömningar i sak. Ett har han avgjort rätt i: Hübinette listade inte Wigforss och Lagerlöf i sin bok. Det gjorde han på sin hemsida.

2008-11-24

Stefan Holm: Läst och lyssnat - Faktoider
Stefan är den förste jag sett som kommenterat problemet med frågor som man aldrig hört talas om. Även om jag kan försäkra att varje faktoid jag tar upp är tämligen spridd, om så bara inom ett visst fack, så är detta förvisso en ekvation utan en perfekt lösning: att få så många som möjligt att känna igen så mycket som möjligt.
Men "I sina bästa stunder är det smått lysande", icke desto mindre. Betyg: 4 av 5.

2008-08-03

dagensbok.com: Mytdödarboken
Erik Wiklund blir lindrigt imponerad: "Vem den här boken riktar sig till är lite oklart, men den kanske kan vara en utmärkt presentbok att sätta i händerna på nästa person som påstår att 'Kristian Tyrann kallades Kristian den Gode i Danmark'. Men räkna inte med att den gör dig populär." - Å andra sidan håller jag med om åtminstone dessa påståenden.

2008-07-03

Mina bibliotek: Faktoider
Astrid Wolff Feychting tipsar om "en kul uppslagsbok" som är "en riktig guldgruva för vetgiriga". Hemsidan får också vara med.

2008-05-30

Springtime: Kan man se den Kinesiska muren från månen?
Anders Lundkvist anser detta vara "ett måsteläsa för varje sann PR-konsult". Låter som en klok man.

2008-05-11

BEEP - Ordlek: Fartiga fjärtar
Det som avses är en tänkbar etymologi för pumpernickel.

2008-04-27

Ordets makt: Förlåt, men jag är kär.

2008-03-22

SAPE: Kan du gissa vad jag heter?

2008-03-22

Kansipaikka: Kalavaleista ja muista vonkaleista
Vad hon skriver? - Ingen aning. Men det är om mig och "faktoidi". Hm.

2008-03-16

Biblioteket i Amaurot: Faktoider i bokform

2008-03-14

Kinnas blogg: Ny bok

2008-03-13

Tillys tips: Faktoider

2008-03-13

Monologuer: Äntligen ute!
Kommentera
Tipsa om denna sida

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum