fler faktoider

fler faktoider

Portal

Att ords betydelser alls icke behöver vara klarare bara för att de är yngre är detta ett närmast övertydligt exempel på, för om någon i data- och internetsammanhang börjar prata om en "portal" kan man tvärtom vara tämligen säker på att det bland de närvarande knappt går att uppbringa ens två med exakt samma uppfattning om ämnet - det skulle i så fall vara om de fått exakt samma uppfostran i exakt samma företag, eller så.

En bidragande orsak är naturligtvis att det till och från gått pengar i begreppet - inte är man så dum att man låter bli att kalla valfri grunka för "portal" om det möjliggör ett bara aningen högre pris? Nej, just det. Och så låter det ju lite häftigare än en vanlig "hemsida" också. För att ta två vanliga motiv.

Några exempel på ungefärliga definitioner av "portaler" (fler finns, inkl. samtliga mellanlägen):

  • En hemsida med länkar (eller "en startpunkt till Internetresurser" som någon kallat det på Wikipedia).

  • En hemsida som (dessutom) integrerat webbtjänster som e-post, forum, webbhotell eller åtminstone egna sidor av någon sort, almanacka m.m., allt med samma inloggning.

  • En hemsida som (dessutom) integrerat andra applikationer, även sådana som används professionellt, kanske även sådana som inte alls gjorts för webben till att börja med.

  • En egen punkt för att påminna om att "integrering" kan betyda ofantligt många olika saker, beroende på vem man frågar om vad, när och hur, vad eller ens om det får kosta något, och så vidare.

Sammanfattningsvis används ordet idag på ett sådant sätt att det i princip inte avslöjar någonting om det som det används om. Åtminstone så länge man pratar internet.

utsmyckad huvudport

SAOL

Referenser:
Wikipedia (sv.): Webbportal
Wikipedia (en.): Web portal
Google (sv.): web portal för en koll på dagsläget

Kommentera
Tipsa om denna sida
Sätt betyg: Jättebra | Bra | Godkänd | Dålig

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum