fler faktoider

fler faktoider

Faktoid-varning:

Citat av Göran Persson

"Hur kan du som köpt en villa för sex miljoner veta hur vanligt folk har det?"
  - Sagt till Bo Lundgren (m) under valrörelsen 2002 (Bekräftad)

"Politik är som kvinnor: det kan bli nödvändigt att byta partner då och då."

"Jag har trots allt läst på kemisk-teknisk linje på gymnasiet, så jag förstår
vad kärnkraften handlar om."

"Man får acceptera den konstitution som de har kommit överens om."
  - Om Nordkorea

"En del har undrat varför jag ständigt tar av mig glasögonen. Det är för att
slippa se er."

  - Sagt till den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Omslag: Tänkt och sagt av Göran Persson

Tänkt och sagt av Göran Persson - Det var när jag letade efter ett samtida belägg för citatet om sexmiljoners-villan som jag blev tipsad om denna samling. Samtliga citat ovan finns där, liksom på otaliga andra ställen. Det var först när jag såg vem författaren var som jag insåg den faktoida potentialen hos citat som tillskrivs en aktiv politiker.

Boken är utgiven av Kristoffer Lind. Tidigare har han varit med om att ge ut en rad citat-samlingar med rubriker som Världens elakaste citat, Världens dummaste citat osv. Dessa har gemensamt med de flesta andra böcker i genren att de tillskriver en mängd personer en mängd citat, punkt. Den som undrar var, när eller ens om personerna ifråga verkligen sagt det som påstås får leta själv. Åtskilliga citat återfinns också här på faktoidernas Citat-sida.

Nu påstår jag inte att samtliga GP-citaten är fel, om ens något. De kanske är korrekta allihop. Men dels verkar flera av dem synnerligen tvivelaktiga - utmärkta som satir, men knappast tagna ur verkligheten - dels är Kristoffer Lind en dokumenterat värdelös källa. Så den här boken hamnar på faktoid-hyllan, tills vidare. Den som vet bättre besked får mycket gärna höra av sig.

Vad beträffar Görans syrliga replik 2002, alltså innan han gick och köpte en herrgård för tolv miljoner, så hänvisar Wikipedia till Aftonbladet 14 augusti 2006, MUF hittade det i Affärsvärlden 12/2006, m.m. Själv hittar jag det i ungefär en miljon hemsidor från i år [2006], men ingen som hänvisade till något tillfälle då citatet ovan eller något med samma poäng sades. Omsider fann jag en recension av en TV-duell mellan Göran Persson och Bo Lundgren:

Bara en gång tappade moderatledaren ansiktet - det var när hans nyinköpta villa i Djursholm kom på tal. Tydligen hade Lundgren glömt bort att Persson bor i ett palats i Stockholm och en paradvåning i centrala Malmö.

DN, 10 september 2002

Även Sveriges bloggare av idag har tydligen glömt bort att Göran bodde ståndsmässigt även innan han blev godsägare.

Referenser:
Bokus: Tänkt och sagt av Göran Persson
Peter Wolodarski: Duellen oavgjord, DN 10 september 2002

Kommentera
Tipsa om denna sida
Sätt betyg: Jättebra | Bra | Godkänd | Dålig

Tack till Staffan Sjöberg som tipsade om Linds bok
samt Magnus W som fick in mig på rätt spår.
Dessutom en hälsning till Håkan Johansson som grävt i arkiven.

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum