fler faktoider

fler faktoider

Fornminne på Mac

Mac-kringla

Den tangent som är speciell för Macintosh-datorer, "kringlan", motsvarar inte vägmärket Fornminne - något sådant finns överhuvudtaget inte, iallafall inte i Sverige. Kringlan är däremot identisk med symbolen på vägmärket Sevärdhet. På kartor finns en symbol för fornminnen, men den är ett run-R.

På Macens föregångare Lisa användes Apples logotyp för samma ändamål. När företagets VD Steve Jobs tyckte att det blev alldeles för många äpplen på skärmen tog Susan Kare en titt i ett symbol-lexikon för att hitta ett alternativ:

Finally she came across a floral symbol that was used in Sweden to indicate an interesting feature or attraction in a campground. She rendered a 16 x 16 bitmap of the little symbol and showed it to the rest of the team, and everybody liked it. Twenty years later, even in OS X, the Macintosh still has a little bit of a Swedish campground in it.

Andy Herzfeld

Att symbolen betyder just sevärdhet är alltså själva poängen! Hade den betytt fornminne så kan man utgå ifrån att Apple aldrig börjat använda den, eller åtminstone inte utan vidare.

Varifrån campingplatsen kommer kan man fundera över. Gissningsvis är det en förväxling med vägskylten med den betydelsen, i förteckningar över vägmärken står de ju ofta intill varandra.

Riksantikvarie-kringla

Så här ser Riksantikvarieämbetets logotyp ut. Den "flätade" stilen torde anknyta till vikingatiden, och lär f.ö. enligt Liungman göra den mer "magisk"; en triangulär variant har använts såväl i Sumer som på Gotland m.fl. platser. I samband med att logotypen antogs i början av 1990-talet publicerades följande motivering:

Tetragrammet eller Sankt Hanskorset har stor utbredning samt en rik och sammansatt symbolik. En enkel variant används i Norden sedan 1960-talet som vägvisning till sevärdheter. Men dess främsta och mest spridda funktion är den rent ontavvärjande. Det är anledningen till att den nu förs fram som symbol för Riksantikvarieämbetet [...]. Liksom det en gång satts till värn mot ondskans makter får det nu symbolisera kampen mot luftföroreingar och andra destruktiva krafter som hotar vårt kulturarv.

Det där sista skulle man nog, som deras webbredaktör Jan Svensson uttrycker det, formulera på ett något annorlunda sätt idag, men är man den sortens Mac-användare som utan vidare identifierar ex.vis Microsoft som en "destruktiv kraft" så kan man väl inte vara annat än nöjd med att ha en liten skyddskrumelur på tangentbordet.

Referenser:
Nationalencyklopedin: vägmärken
Vägverket: Upplysningsmärken
Andy Herzfeld, Swedish Campground, www.folklore.org
Riksantikvarieämbetet, www.raa.se
Carl G Liungman, Tanketecken (Polaris 1993) sid 332, 447

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum