fler faktoider

fler faktoider

Böcker: Errata

Peter Olausson, Strutsen gjemmer ikke hodet i sanden (Pax 2010)

Peter Olausson, Strutsen gjemmer ikke hodet i sanden (Pax 2010)

Pro primo: På myriader ställen har jag fått heta Peter Olaussen. Jag uppfattar det gärna som ett sorts subtilt hedersmedborgarskap... Fast egentligen var det ett enkelt stavfel i en tidig release från förlaget, som givetvis spreds fort som vinden innan det hann korrigeras. Som ett exempel på hur fel sprids är det så övertydligt så det verkar nästan arrangerat. Men det är det inte.

Artikel, sida

Korrigering

Dinosaurier = kjempeøgler
56

Bildtexten "T.v..." kommer från en illustration till en text som inte använts i boken. Där visar jag att "Velociraptorerna" i Jurassic Park i själva verket är den betydligt större arten Deinonychus.
Krita: Deinonychus och Velociraptor
"T.v. en Deinononychus (115-108 millioner år siden) og t.h. en Velociraptor (75-71 millioner år siden). Tidslinje: 145-65 millioner år siden."

Blyanten
127

Att det svenska ordet blyerts kommer från tyskans Bleiertz, "blymalm", är tydligt nog. Norska och danska blyant gör det också, men varifrån "-ant" kommer vet jag inte - ännu.

Bronseøkser på bronsealderen
129

Att det "[ble brukt] både stein og jern i økser, kniver [m.m.] fram till jernalderen" är givetvis fel eftersom järn inte användes före järnåldern. Vad där skulle stått är att sten användes ända fram till järnåldern.

Japanere som bukker
150

Illustrationen på den kvinnliga bugningen blev fel. Så här skall det se ut:
Japansk kvinnlig bugning

Tungen
176

Förtydligande: Bilderna är verkligen hämtade från 1901, Hänigs undersökning Zur Psychophysik des Geschmackssinnes.

Æettestupet
262

Inte så mycket korrekturfel, men illustrationen föreställer ingen ättestupa utan Ragnar Lodbrok (med horn!) när han kastas ner i ormgropen. Nämns i bildtexten men det kan vara lätt att missa.

Kommentera
Tipsa om denna sida

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum